szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa négy régiójában 158 hidrogénmeghajtású járművet próbálnak ki 2008-tól. A járműveket postások és önkormányzati alkalmazottak használják majd.

Európa útjait néhány éven belül 30 robogó, 34 motoros kerekesszék, 44 haszongépjármű, 10 minibusz és további hidrogénnel működő járművek veszik használatba – olvasható a Le Monde francia napilap szombati számában.

Postások, önkormányzati alkalmazottak suhannak majd a járműveken Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország néhány tartományában. Az Hychain-Minitrans projektet az ipari és orvosi gázokat gyártó és forgalmazó nemzetközi vállalat, az Air Liquide nemzetközi csoport indította útjára 2005 január 31-én Brüsszelben.

A projekt – amelynek során széles körben tesztelik majd az alternatív üzemanyaggal működő járműveket – megoldást kínál arra a problémára is, ami egy régi energiaforrás újjal történő leváltásával jár: az új üzemanyag, a hidrogén tartályokban hozzáférhető lesz.

A 36,7 millió eurós beruházást részben az Air Liquide, részben pedig az Európai Bizottság finanszírozza. Európának a Kiotói egyezményben vállaltak szerint 2020-ig 20 százalékosra kell csökkentenie a fosszilis üzemanyagok felhasználását. A Hychain-terv ennek igen hatékony eszköze lehet.

Amennyiben a hidrogén egy napon a benzin helyébe lép, a hidrogéngyártás területén több, mint harminc éve tapasztalatokat gyűjtő Air Liquide az energiaipar óriásává nőheti ki magát. Így aztán megéri, hogy finanszírozza a mostani projektet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Alternatív hajtású járművek versenye Győrben

Alternatív meghajtású járművek versenyét hirdette meg a győri Széchenyi István Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága. A megmérettetésre olyan, 2-7 fős csapatok jelentkezését várják, amelynek tagjai alternatív energiaforrással működő járművet terveznek, majd építenek.

hvg.hu Autó

Nissan hidrogénnel

A Nissan hatósági engedélyt kapott Japánban a legújabb, nagynyomású hidrogénnel üzemeltetett 280 Nm-es üzemanyagcellás X-Trail FCV nyilvános közúti próbájára és bérbeadására.

MTI Tech

Jön a Sunfuel, az olcsó alternatív üzemanyag

A szénhidrogén alapú üzemanyagok készleteinek véges volta új energiaforrások felkutatását teszin szükségessé. Az egyik sokat ígérő lehetőség a biomasszából nyert üzemanyag lehet.

Fókuszban

Alternatív autózás

A növekvő benzinárak nyomán világszerte nő a kereslet a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználású autók iránt.