szerző:
MTI

A legpatinásabb amerikai távközlő cég a Western Union 150 évvel a szolgáltatás beindítása után megszüntette a távirat szolgáltatást. Az e-mail ugyanis értelmetlenné tette a postai úton való üzenetküldést.

Az elektromos távirat első formája, Samuel Morse találmánya, 1844-ban kezdett működni, de a polgárháború kitörésének évében, 1861-ben már távíró-összeköttetés volt az Egyesült Államok keleti és a nyugati partvidéke között. JA szolgáltatás jelentőségét mutatja, hogy a történelem mérföldköveiként számon tartott eseményeket, mint az első világháború kitörését, vagy a Wright-fivérek első repülőútját is távirat útján tudta meg pillanatok alatt a világ.

Népszerűségének delén 14 ezer biciklis futár hordta a címzettekhez a táviratokat szerte az Egyesült Államokban. Az elektronikus kommunikációnak ez az első, s ma már tudjuk, kezdetleges formája az 1920-as, 30-as években érte el pályája csúcsát, amikor már a legtöbb fejlett országot behálózták a távírópóznák, és a szolgáltatás még olcsóbb volt, mint a távolsági telefonbeszélgetés.

A távirat azonban még nem halt meg teljesen. Az Egyesült Államokban és sok más országban is még mindig fontos szerepet játszik az üzenetközvetítésben. Manapság általában ünnepélyesebb alkalmakkor fordulnak a távirathoz: az esküvői és születésnapi köszöntést, vagy részvétnyilvánítást sokan még ma is táviratban teszik meg, ahelyett, hogy a kommunikáció bármely más korszerűbb formájához nyúlnának. A világ talán legnagyobb ma is aktív távirda-hálózatát a svájci Unitel működteti 44 országban. A cég egyelőre több tízezernyi üzenetet közvetít havonta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Több mint másfélszeresére nő az e-mail archiválás piaca

A Gartner informatikai piackutató cég előrejelzése szerint az elkövetkező öt év folyamán évente átlagosan 58 százalékkal fog bővülni az e-mail archiválási terméklicencek világpiaca, azaz a 2004-es 89 millióról 2009-re 883 millióra dollárra nő a forgalom.

MTI Itthon

Fidesz-MSZP huzavona a titkos amerikai táviratok miatt

Bár a kormány biztos abban, hogy a jobboldal képviselői eljuttatják Orbán Viktor Fidesz-elnök hozzájárulását a washingtoni magyar nagykövetségről 2001. szeptember 11. után érkezett táviratok titkosságának feloldásához, ez egyelőre nem történt meg - mondta kedd délután Batiz András kormányszóvivő.

MTI Világ

Ausztriában végleg megszűnik a távirat

A jövő év január 1-jétől megszűnik a táviratfeladás lehetősége Ausztriában, miután a Telekom Austria (TA) megszünteti a távirat-felvételi szolgáltatást a határokon belüli címekre is.

MTI Tech

Napi 4 milliárd vírusos e-mail 2009-re

A következő négy évben az előrejelzések szerint több mint négyszeresére nő az interneten küldött vírushordozó elektronikus levelek száma, meghaladja majd a napi 4 milliárdot, és ezért egyre fontosabbá válik a kulcsfontosságú vállalati adatok védelme.

MTI Tech

E-mail-, és mobiltelefon-függők vagyunk

Hetente akár két munkanapot is eltöltenek e-mailezéssel a számítógép használók, akiknek 75 százaléka valamilyen szinten levelezésfüggő. A maroktelefon-tulajdonosok pedig stresszt és nyugtalanságot érezhetnek, ha huzamosabb időre nélkülözniük kell a készüléket.

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában