szerző:
MTI

Svéd kutatók szerint bizonyos fehérjék alapján az agy-gerincfolyadékban lehetséges a rettegett Alzheimer-kór korai kimutatása.

A kezdeti stádiumban emlékezetkihagyással és viselkedési zavarokkal jelentkező kórkép végső soron az érintettek teljes szellemi leépülésével végződik. E kórképben világszerte jelenleg tizenkétmillió idős ember szenved, s az előrejelzések szerint a betegek száma a fejlett országok lakosságának elöregedésével párhuzamosan tovább növekszik majd - olvasható a NEWS.rin című orosz hírportálon.  

Kaj Blennow, a Göteborgi Egyetem professzora és munkatársai szerint az Alzheimer-kór gyakrabban alakul ki olyan betegeknél, akiknek agy-gerincfolyadékában megszaporodnak bizonyos fehérjék.

A kutatók több éven keresztül vizsgálták 137 enyhe memóriazavarral küszködő idős ember és 39 egészséges önkéntes agy-gerincfolyadékát. Öt év múltán a kísérleti alanyok 42 százalékánál diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, 15 százalékánál pedig az öregkori elbutulás más formája alakult ki. Az Alzheimer-kór gyakrabban fejlődött ki olyan betegeknél, kiknek agy-gerincfolyadékában megemelkedett a beta-amiloid és az úgynevezett tau-fehérjék koncentrációja.

A kutatók szerint e vegyületek kimutatása képalkotó diagnosztikai módszerek egyidejű alkalmazásával lerövidítheti, míg a betegeknél megállapítják az Alzheimer-kórt. A betegség ugyan nem gyógyítható, ám a korán megkezdett kezelés enyhítheti annak lefolyását, s javíthatja a betegek életminőségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Nagy lépés az Alzheimer-kór gyógyszere felé?

Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. Így ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, lassítani lehet a betegség haladását.

Tech

A kis zebrahal ad megoldást az Alzheimer-kórra

A kis zebrahal (Danio rerio) meglehetősen feledékenynek számít, s ezért német tudósok azt remélik, hogy segítségével fontos ismeretekhez juthatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kórról és az agy ezekhez hasonlatos más megbetegedéseiről.

MTI Wellness

A rendszeres mozgás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Az aktív tevékenység azoknak is hasznára válik, akiken már láthatók a demencia vagy az Alzheimer-kór jelei. A Group Health Cooperative elnevezésű szervezet kutatói hat éven keresztül ellenőrizték 1750 idős személy egészségi állapotát. Ezen idő alatt közülük 158-nál demencia, 107-nél pedig Alzheimer-kór lépett fel.

MTI Tech

Késleltethető az Alzheimer-kór

A memóriazavarokat okozó, rettegett Alzheimer-kór kitörése egy új gyógyszer segítségével valószínűleg több hónappal késleltethető egyes érintett embereknél - jelentette a New England Journal of Medicine című amerikai szaklap online kiadása, hangsúlyozva, hogy az új szerrel sem gyógyítható, vagy állítható meg a kór.

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét