szerző:
MTI

A patkányok által terjesztett fertőzőbetegségek valamiféle időzített bombának bizonyulhatnak, amely a nem is oly távoli jövőben akár komoly veszélyt jelenthetnek az emberiség számára.

A megállapítás a Canberrában zajló, s a rágcsálók élettanával foglalkozó nemzetközi konferencián hangzott el, ahol 39 ország szakemberei elemzik a szaporodó patkánypopuláció rejtette veszélyeket - olvasható a News.rin című orosz hírportálon.

Naponta bolygónkon közel négymillió patkány lát napvilágot, s ez akkor is óriási szám, ha figyelembe vesszük, hogy többségük mindössze néhány hónapig él. A rágcsálók közel 70 féle betegséget terjesztenek, köztük olyanokat, mint a pestis, vagy tífusz. Az igazi veszély a tudósok szerint azonban abban rejlik, hogy Ázsia némely vidékén a patkányhús igazi csemegének számít, s akár egyetlen rosszul átsült "pecsenye" is rettenetes világjárványt indíthat útjára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Az emberiség családfája

A világ népeinek származását akarja tovább tisztázni az a hatalmas projekt, amelybe a National Geographics Society és az IBM számítástechnikai óriáscég belevágott: öt év alatt világszerte 100 ezer vérmintát gyűjtenek össze bennszülött népek önkénteseitől, hogy azután ezek genetikai elemzésével kimutassák: honnan, egy közös gyökérből származnak-e ezek a népek.

ATV Tech

DNS-vadászattal kutatják az emberiség eredetét

Egy izgalmas kutatás segítségével hamarosan pontos információink lehetnek arról, hogyan mozogtak a különböző népcsoportok a Földön. Valóban létezett-e Ádám és Éva? Hogyan lehetséges, hogy minden emberben kimutathatóak ugyanazok a génsorozatok? Ezekre és még egy sor további kérdésre keresi a választ a világ eddigi legátfogóbb tudományos kísérlete.

HVG-könyvek

Mi lesz az emberiséggel az olaj utáni időben?

Az olajról, a civilizáció olajkorszaknak nevezett legutóbbi száz évéről és a közelgő fordulatról Paul Roberts írt elemző munkát, amely most magyarul is megjelent a HVG Kiadó gondozásában. A szerző sorra veszi a mai energiagazdaság legfontosabb kérdéseit; a fogyó olajkészleteket, környezetszennyezést, az olajjal kapcsolatba hozható politikai és valódi csatározásokat, és azt, hogy mi lesz velünk, az emberiséggel, ha egyszer csak elapad a fekete arany.

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista