szerző:
hvg.hu

A nemzetközi tudóscsapat bejelentette, kifejlesztettek egy olyan gyógyszer-elegyet, amely a jelenlegi készítményektől eltérően nem csupán lelassítja, hanem megsemmisíti az AIDS-et okozó HIV vírust.

A CSA-54 kódjelű vegyületet egyelőre még csupán laboratóriumi körülmények között tesztelték. A Ceragenin nevű vegyszercsoportba tartozó elegy szimulálja az egészséges emberi szervezet immunreakcióit. A kutatás oroszlánrészét Paul D. Savage, a hawaii Brigham Young University professzora végezte. A Ceragenix Pharmaceuticals által támogatott kutatás során Savage és kollégái kifejlesztették és szintetizálták a CSA-54-et. Derya Unutmaz, a Nashville-i Vanderbilt University orvosi karának professzora számos Ceragenint tesztelt le a HIV-ellenes képességeiket vizsgálandó.

Hétfőn kiadott óvatos közleményében Unutmaz úgy fogalmazott, hogy ez a vegyületcsoport hozhatja meg a kutatók és orvosok által olyan régóta várt áttörést az AIDS-ellenes küzdelemben.

„A Brigham Youngtól kaptuk a vegyületeket tavaly október elején, s az első eredményeket novemberben regisztráltuk” – nyilatkozta a Salt Lake Tribune-nek Unutmaz. „Azóta számtalan alkalommal reprodukáltuk a reakciókat. Egyelőre néhány kezdetleges, ám roppant ígéretes eredmény van a kezünkben, amelyet formálisan is a közvélemény elé szeretnénk tárni, mielőtt elindulna a hírverés.”

A jelenlegi ismeretek szerint a vegyület molekuláris szinten támadja a HIV vírus membránját, s megakadályozza, hogy a kórokozó kapcsolatba léphessen elsődleges célpontjaival, az úgynevezett T-helper fehérvérsejtekkel, amelyek az immunreakciók kialakításában játszanak kulcsfontosságú szerepet. Egyelőre úgy tűnik, hogy a CSA-vegyületek az összes ismert HIV-variánssal hasonlóképpen tudnak elbánni. Jelenleg körülbelü 40,3 millió fertőzött él világszerte. A tavalyi év során közel ötmillió új esetet regisztráltak.

„Jelentős erőforrásokat szántunk rá, hogy megértsük ezeknek a vegyületeknek a működési elvét” – magyarázta Unutmaz. „Úgy gondoljuk, hogy Dr. Savage-dzsel együttműködve még hatékonyabb keverékeket tudunk majd előállítani.”

A CSA-vegyületek további erénye lehet, hogy a HIV-vel szembeni pusztító ereje mellett egyéb az emberiséget sújtó betegséggel is hasonlóképpen elbánik. Ha a kutatók feltételezései megerősítést nyernek, az elegyet sikerrel alkalmazhatják például az influenza, vagy akár a rettegett madárinfluenza, himlő, vagy herpesz ellen.

3-7 éven belül kész lehet (Oldaltörés)

Savage a The Salt Lake Tribune-nek nyilatkozva elmondta, kutatócsoportjával nyolc éven keresztül vizsgálták a CSA-vegyületeket, s megfigyelték, hogy milyen hatékony, a különböző mikrobák és baktériumok ellen. A vírusokkal szembeni hatóerejére csupán egy évvel ezelőtt figyeltek fel.

„Nagyon hatékonyan semmisítik meg a vírusokat, hasonlóan saját, természetes védelmi mechanizmusainkhoz” – magyarázta Dr. Savage. A szakember hozzátette, hogy az AIDS-ellenes küzdelem mellett számos egyéb, immunhiányos betegség legyőzésében is fontos szerepet kaphatnak a Cerogeninek.

A vegyületek számos módszerrel bejuttathatóak a fertőzött szervezetbe. A kezdetleges elképzelések szerint krém formájában alkalmaznák, azonban – piaci értékesítés esetén – valószínűsíthető tabletták és injekciók kifejlesztése is.

A Brighton Young University és a Vanderbilt University közösen nyújtott be szabadalmi kérelmet a CSA-vegyületekre. A licensz exkluzív felhasználója a kutatást támogató Ceragenix Pharmaceuticals lehet.

„Természetesen még további kutatások szükségesek, hogy megbizonyosodjunk a hatékonyságáról, azonban én bizakodó vagyok” – idézi a The Salt Lake Tribune Steven Portert, a gyógyszerészeti cég elnökét. „Lehetségesnek tartjuk, hogy a CSA-vegyületekre egy teljesen új ellenanyag-családot építhetünk, amelyek számtalan vírusos, gombás és bakteriális fertőzés ellen nyújthatnak védelmet, sőt, elképzelhető, hogy számos a jelenlegi terápiás módszereknek már ellenálló variánssal is sikerrel felvehetik majd a harcot.”

Porter szerint ha az állati és emberi alanyokon végzett kísérleti eredmények továbbra is megfelelőek, három és hét év közötti időnek kell eltelnie, míg a vegyületeket a mindennapi orvosi kezelések során használhatják majd a szakemberek. Ez a folyamat lerövidülhet, ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet a Food and Drug Administration kiemelten kezeli a gyógyszert.

Mielőtt azonban a patikák polcaira kerülhet a CSA-54, a kutatók megjelentetik kutatási eredményeiket a szaklapokban, hogy független megerősítést nyerjenek felfedezésükről. Ha a a szakértői közösség sem talál hibát az elméletben, megkezdődhet az első tesztfázis.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
PC World IT-SZALON

Outlookkal az AIDS ellen

A Microsoft tudósai, Washington Állam Egyetemének kutatói, valamint az ausztráliai Royal Perth Kórház biomérnökei azon dolgoznak, hogy az Outlook és a Hotmail levelezőkben használatos, a spam terjedésének megfékezésére irányuló eljárásokat a HIV-vírus mutációs sémáinak feltérképezésére használják fel.

MTI Itthon

Pozitív AIDS-teszt miatt marad el Matolcsi gálája

Elmarad Matolcsi József és az osztrák Gotthard Hinteregger péntekre tervezett, a Boksz Világalapítvány (WBF) övéért kiírt nagyváltósúlyú világbajnoki címmérkőzése, miután a skóciai szervezők törölték a teljes kirkcaldyi gálát.

eurohirek.hu Világ

Észtország vezeti az AIDS-listát az EU-ban

Az AIDS világnapja alkalmából Észtország ismertette AIDS-ellenes akciótervét. Van ok a koncentrált cselekvésre, ugyanis északi rokonainknál a legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya az EU-tagállamok közül.

MTI Tech

Tévesek az eddigi AIDS-ellenes stratégiák?

Az AIDS elleni oltóanyag kifejlesztésére követett eddigi stratégiák alapvetően tévesek, és a HIV-vírus felszíni alkotóelemeivel készített vakcinák nem ösztönzik az immunrendszert ellenanyagok termelésére, hanem ellenkezőleg: a jelek szerint elősegítik a fertőződést - állítja egy osztrák orvoscsoport.

MTI Világ

Tovább terjed az AIDS Kínában

Tavaly hetvenezer új HIV-fertőzöttet regisztáltak a hatóságok, de több mint félmillióra becsülik a betegek számát.

BBC Tech

SMS-ben segítik az AIDS-es betegeket

SMS-ben segítik a dél-afrikai HIV fertőzötteket, a mostantól széles körben hozzáférhető antiretroviális gyógyszerek alkalmazásában való eligazodásban a Cape Town-i Egyetem kezdeményezésének köszönhetően.

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből