szerző:
hvg.hu

Honlapok százait rongálták meg számítógépes kalózok, a Mohamed prófétáról készített gúnyrajzok miatt.

A VNUnet.com internetes magazin beszámolt róla, hogy a weblapokat folyamatosan figyelemmel kísérő Zone-H csoport több mint 500 olyan esetet jelentett, amikor hackerek fenyegető üzeneteket hagytak a megtámadott honlapok helyén. A tiltakozó üzenetekben a világszerte nagy felháborodást kiváltott Mohamed-karikatúrák közzétételének megtorlását követelték.

A világ iszlám országaiból számos hacker-csoport fogott össze, hogy minél nagyobb kárt okozzon a dán, ezen túlmenően a nyugati internet-szolgáltatóknak.

Mind a mérsékelt mind a szélsőséges megnyilatkozások helyt kaptak a támadások során, miközben a rongálók a dán termékeket sújtó bojkott mellett is szót emeltek.

A Zone-H beszámolt arról, hogy a karikatúra-ügy kirobbanása arra sarkallt egy magát 'DarkblooD'-nak nevező hackert, aki egy éve „visszavonult”, hogy tiltakozó levelet küldjön az ügy kapcsán Per Stig Moller dán külügyminiszternek.

"Rendkívül zavarnak a rémes karikatúrák és a hírek. Úgy hiszem, hogy minden muszlim, aki értesült az eseményekről, egyaránt csalódott és szomorú" — írta levelében a hacker. "Bízom benne, hogy minden bölcs és józan ember hasonlóképpen érez".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

LEBUKOTT MAGYAR HACKER

Jövő hétfőn állítják bíróság elé Svédországban azt a 25 éves budapesti informatikust, akit a stockholmi hatóságok...

hvg.hu Tech

Felmérték, hogy miért hackelnek a hackerek

A hacker támadások száma tavaly 36 százalékkal emelkedett, s elérte a 400 ezret – állapította meg a Zone-H internetes elemezésekre szakosodott cég. A többség megúszta azzal, hogy a támadók a meghackelt szájton elhelyeztek egy feliratot, amely az ottjártukat tanúsította.

MTI Világ

Hackertámadás érte az amerikai légierő adatbázisát

Az amerikai légierő mintegy 33 ezer tisztjének személyi adatait lopták el a katonai számítógépes adatbázisból a The Washington Post keddi számának beszámolója szerint. A hackertámadás a haderőnem tisztikarának mintegy felét érinti.

hvg.hu Tech

A hackerek királya elmondja, hogy miképpen manipulálnak bennünket

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű mint egy telefonhívást lebonyolítani. A hacker felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat – állítja Kevin Mitnick a hackerek egykori királya.

hvg.hu Tech

A Google titkos tartalmakhoz segítheti a hackereket

Egy új technológia segítségével egyszerűen kiszűrhetőek lesznek azok a hackerek, akik a Google és más keresőmotorok segítségével könnyen sebezhető vagy nem kellően védett dokumentumokhoz és fájlokhoz jutnak hozzá.

hvg.hu Tech

A hackerek a hálózaton át akár ölhetnek is

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

Gazdaság

Hacker-támadás az OTP ellen

Egy osztrák szerverhez futnak be azok az ügyfélinformációk, amelyeket az OTP Bank klónozott ügyfélportálján keresztül próbálnak ismeretlen tettesek megszerezni.

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre