szerző:
MTI

Két meganaprendszer egyértelmű jelenlétét mutatták ki amerikai csillagászok, és a felfedezés külön érdekessége, hogy a rendszerek középpontjában lévő óriáscsillagokat a bolygóképződésre utaló vastag porkorong veszi körül.

A kutatók magyarázata szerint ezek a gyűrűk hasonlatosak a mi Napunkat körülölelő Kuiper övhöz, amely port tartalmaz, valamint üstökösöknek és kisebb-nagyobb égitesteknek ad otthont.

Az amerikai Spitzer űrteleszkóppal kimutatott kozmikus jelenségek azért meglepőek, mert a csillagászok eddigi ismeretei szerint ilyen gigantikus méretű és tömegű csillagok környezete nem alkalmas a bolygóképződés beindulására. Most már azonban nyilvánvalóvá vált, hogy még az ilyen hatalmas tömegű csillagok is égi kísérőkkel vehetik körbe magukat.  

A két csillag tömege harminc - hetvenszer nagyobb a Napnál, és a számítások szerint az őket körbevevő porkorongok tömege tízszerese lehet a Kuiper övnek, azaz annak egyfajta nagyított másai.

A jelenséget annak a tudományos programnak a keretében fedezték fel, amely hatvan igen fényes csillag vizsgálatára indult. A szakemberek kutatásaik eredményeit az Astrophysical Journal Letters című tudományos szaklap pénteken megjelenő számában teszik közzé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Bolygót találtak a naprendszeren kívül

Európai és amerikai tudósok azt állítják, először sikerült megörökíteniük egy a naprendszeren kívül található bolygót közvetlen fényképen.

MTI Tech

Tűzforró bolygót fedeztek fel a Naprendszeren túl

Újabb, különös tulajdonságokkal rendelkező Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel a marseille-i asztrofizikai központ francia és svájci munkatársai - közölték szerdán az intézet illetékesei.

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta