szerző:
MTI

Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek párizsi plenáris ülésének döntése szerint 2008-ban Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke lesz a két szervezet soros elnöke.

Pataki Dániel személyében első ízben kerül az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Megválasztása után Pataki Dániel elmondta, hogy kinevezését nagy megtiszteltetésnek, egyben az NHH munkájának, az ERG/IRG munkájában résztvevő magyar szakértők tevékenységének és a magyar szabályozási gyakorlat elismerésének tekinti. (Az IRG, az Independent Regulators Group - Független Szabályozók Csoportja rövidítése, míg az ERG az European Regulators Group - Európai Szabályozók Csoportjáé.)

Az NHH-s feladatainak ellátása mellett az ERG/IRG élén az unió érvényben lévő hírközlési keretszabályozásának már jelenleg is folyamatban lévő megújításán, illetve annak bevezetésén kíván dolgozni - magyarázta Pataki, aki úgy vélte, hogy az európai hírközlési szektor versenyképességének növelése is fontos feladata lesz, természetesen a magyar érdekek szem előtt tartásával.

Az idei évben az ERG és az IRG elnöke Kip Meek, a brit szabályozó hatóság, az OFCOM vezetője. A szervezetek élén 2007-ben az olasz hírközlési hatóság, az AGCOM vezérigazgatója, Roberto Viola áll majd. Az ERG/IRG döntése értelmében 2007 második felében Pataki Dániel tölti be a két szervezet alelnöki posztját. 

A jelenleg 33 tagot számláló IRG-t 1997-ben alakították meg az akkori uniós tagállamok, továbbá Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland szabályozó hatóságai azért, hogy elősegítsék az egységes európai távközlés-szabályozás kialakítását. A szervezethez az NHH elődje, a Hírközlési Felügyelet 2002-ben csatlakozott.

Az Európai Bizottság a 2002-ben megszületett új hírközlési keretszabályozás folyamatos jó működésének biztosítására hívta életre tanácsadó szerveként az ERG-t, tagjaiként első alkalommal nem a tagállamok küldötteit, hanem a független szabályozó hatóságok vezetőit megnevezve. A két csoportnak azonos az elnöke, akinek így kiemelkedő szerepe van az egységes európai távközlés-szabályozás kialakításában.

Egy kis biográfia
Pataki Dániel a Budapesti Közgazdasági Egyetemen szerzett diplomát nemzetközi kapcsolatok és közszolgálat szakon, 2004. január elsejétől a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Kinevezése öt évre szól. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Média

Új vezető a Nemzeti Hírközlési Hatóság élén

Spakievics Sándort, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) főigazgatójává nevezte ki január 1-jével a hírközlési miniszter. Korábban a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági tagja volt, majd 1999-2000-ben a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium gazdasági helyettes államtitkári posztját töltötte be.

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot