szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt ezerkétszáz évben nem volt példa olyan nagyságú és olyan tartós felmelegedésre, mint a huszadik század végén - ezt tartalmazza az amerikai Science folyóiratban pénteken megjelent egyik kutatási közlemény.

Timothy Osborn és Keith Briffa - mindketten a brit East Anglia Egyetem tudósai - az északi félteke tizennégy pontján vizsgálták a fák évgyűrűinek növekedését, a jégtakarók rétegeit, és a fosszíliákat, illetve kagylókat tartalmazó üledékeket. A vizsgálatok alapján viszonylag pontosan meg lehet határozni a különböző korszakok hőmérsékletét. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kilencedik század óta a jelenlegi periódus a legmelegebb, egyszersmind a legtartósabb felmelegedési szakasz.

A tudósok a 800-as évektől megvizsgálták azokat a feljegyzéseket, vagy naplókat, amelyekben különleges éghajlati jelenségekről tesznek említést (például arról, hogy egy belga és holland csatorna éveken keresztül befagyott), hogy kiderítsék: a jelenlegi felemelkedés vajon természetes vagy mesterséges folyamat eredménye-e.

A tanulmány csak tovább szíthatja azt a vitát, ami a jelenlegi éghajlat felmelegedésének okait kutatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!