szerző:
hvg.hu

Az elmúlt héten számítógépes kalóztámadás indult az Egyesült Államok kormányhivatalai ellen. A támadók emellett áram-, és távközlési szolgáltatók infrasruktúráját is célbavették.

Szerencsére az indcidensekre csupán egy a Belbiztonsági Hivatal által szervezett gyakorlat keretein belül került sor – írja a brit PcPro magazin. A Cyber Storm nevet viselő művelet célja az volt, hogy felmérhessék, az USA mennyire készült fel egy mindenre kiterjedő hackertámadásra.

A szövetségi kormány hatáskörébe tartozó Belbiztonsági Hivatal elsősorban nem csak arra fókuszált, hogy miként tudnak reagálni a katonai és egyéb biztonsági szervezetek az őket ért digitális támadásokra, hanem, hogy mennyire sebezhető az információtechnológiával, telekommunikációval és közlekedéssel kapcsolatos hálózatok informatikai háttere. A szimulált támadások egyike egy olyan helyzetet vázolt fel, amikor egy áramszolgáltató ellen intézett támadás komoly kimaradásokat okoz az amerikai elektromos hálózatban.

A vizsgálat a reakciók sebességét és hatékonyságát mérte fel, különös tekintettel az egyes rendvédelmi szervezetek és ügynökségek közötti kommunikációt illetően. A gyakorlatban a helyi önkormányzatok, az egyes államok kormányságai szövetségi szervezetek, valamint amerikai és nemzetközi ügynökségek és magánvállalatok vettek részt.

A Belbiztonsági Hivatal szerint a gyakorlat teljes mértékben elméleti alapokon nyugszik, s nem célja egy várható cyber-terrortámadás imitálása. A közlemény szerint a gyakorlatnak az internetre nem volt kihatása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Meghackelték a Kreml tévéjét

Hackerek támadása miatt adásának felfüggesztésére kényszerült a Russia Today nevű, angol nyelvű orosz hírcsatorna.

hvg.hu Tech

A hackerek a hálózaton át akár ölhetnek is

Miközben az orvosok lelkendezve fogadták a távolról vezérelhető műtétileg beépíthető pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) megszületését, ezzel egy időben felismerték annak hallatlan veszélyeit is. Ami ugyanis hálózatba van kötve, az meghackelhető. Így a pacemakeren keresztül az emberi szív is – számolt be róla az amerikai Portsmouth Herald.

hvg.hu Tech

A Google titkos tartalmakhoz segítheti a hackereket

Egy új technológia segítségével egyszerűen kiszűrhetőek lesznek azok a hackerek, akik a Google és más keresőmotorok segítségével könnyen sebezhető vagy nem kellően védett dokumentumokhoz és fájlokhoz jutnak hozzá.

MTI Világ

Hackertámadás érte az amerikai légierő adatbázisát

Az amerikai légierő mintegy 33 ezer tisztjének személyi adatait lopták el a katonai számítógépes adatbázisból a The Washington Post keddi számának beszámolója szerint. A hackertámadás a haderőnem tisztikarának mintegy felét érinti.

hvg.hu Tech

Felmérték, hogy miért hackelnek a hackerek

A hacker támadások száma tavaly 36 százalékkal emelkedett, s elérte a 400 ezret – állapította meg a Zone-H internetes elemezésekre szakosodott cég. A többség megúszta azzal, hogy a támadók a meghackelt szájton elhelyeztek egy feliratot, amely az ottjártukat tanúsította.

hvg.hu Tech

A hackerek királya elmondja, hogy miképpen manipulálnak bennünket

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű mint egy telefonhívást lebonyolítani. A hacker felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat – állítja Kevin Mitnick a hackerek egykori királya.

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Idén sem emelik a közmunkások fizetését