szerző:
hvg.hu

A technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Egyre több elektronikusan működő, intelligens játékszer kapható, amely hozzásegíti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mindennapjainkat átszövő technológiákat megismerjék, könnyebben alkalmazkodjanak a „gombnyomásra” működő világhoz – emellett pedig egy-egy ilyen játék remek szórakozást is jelent.

A Mindstorms robot reagál az
érintésre és felismeri a színeket
© LEGO
Az ilyen jövőt idéző játékok körét gazdagítja a LEGO Mindstorms NXT nevű új játéka, melynek legelső, debütáló változata 1998-ban került a boltok polcaira, és azóta a cég legkeresettebb játékának számít.

A dán cég futurisztikus játéka egy olyan eszközkészlet, megépítése után úgy mozog és viselkedik, ahogyan a gazdája szeretné. Sőt, nemcsak mozog, hanem megkülönbözteti a színeket, érzékeli a távolságot, reagál az érintésre és táncol is. Megfelelő programozása esetén pedig akár utasítást is tud küldeni, például mobiltelefonra fotó készítésére.

A robot-LEGO a problémamegoldó készséget is fejleszti. Használata rendkívül egyszerűen megtanulható, intelligens technológiái révén pedig könnyedén és tetszés szerinti formában kelthető életre.

A játékrobot lelke egy ún. NXT építőkocka, amely egy önálló, számítógép segítségével programozható, 32 bites LEGO mikroprocesszort tartalmaz. Ez a kis eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül, vagy USB csatlakozással szabadon fejleszthető és bővíthető, így a robot a számítógéptől teljesen független életre kel, és – Bluetooth kapcsolat segítségével – akár mobiltelefonról vagy PDA-ról (palmtop) is irányítható.

Ismerje meg a márka történetét
© LEGO
A Mindstorms NXT előző változataihoz képest új technológiákkal és kibővített érzékelő képességekkel felruházva – 2006. második felében jelenik meg. Korábban  a San Franciscóban megrendezett Consumer Electronic Show (CES) keretében mutatták be, s azóta elnyerte az amerikai „Toy of the Year” technikai kategóriájának fődíját is. A LEGO még az idén nem kevesebb, mint egymillió készlet eladását tervezi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Média

Minőségi Újságírásért-díjat nyert a Lélegző robot

Romhányi Tamás, a Népszabadság miskolci tudósítója, negyedik alkalommal – 1998. április, 2000. március, 2002. március – nyerte el a Minőségi Újságírásért-díjat, a lap augusztus 19-i számában megjelent Lélegző robot című cikkével.

MTI Itthon

Robotrepülőket vet be a honvédség

Várhatóan jövő májusra állhat fel kísérleti jelleggel a Magyar Honvédség első, közelbiztosító feladatokat ellátó százada, amely aknakereső kutyákat és pilóta nélküli robotrepülőgépeket is használ majd feladatához.

hvg.hu Tech

Robotbetegeken gyakorlatoznak a mexikói medikusok

Mexikóban az utóbbi időben jelentősen megszaporodott az orvosi képzésben résztvevő diákok száma, akik gyakorlati képzése egyre nagyobb nehézségekbe ütközött. Ennek orvoslására az UNAM Egyetem oktatókórházában a valódiakat pótló robotbetegeket állított üzembe.

Infinit Tech

Robotzsokékkal a gyermekrabszolgaság ellen

Szegény országokból vásárolt vagy csempészett apró gyermekeket kényszerítettek több sivatagi hercegségben versenytevék hajtására. Katarban nemrég úgy döntöttek, hogy a nyomorult gyerekeknél a robotok ma már sokkal jobban megfelelnek a kor szellemének.

MTI Világ

India: sikeres kísérlet a Brahmosz robotrepülővel

India sikeres kísérletet hajtott végre szerdán az orosz-indai közös fejlesztésű Brahmosz szuperszonikus manőverező robotrepülőgép egy olyan változatával, amelyet a szárazföldi hadsereg fog használni - jelentette be az indiai védelmi minisztérium.

hvg.hu Tech

Hegyet mászik a Mars-kutató robot

A NASA Spirit nevet viselő felfedező-egysége közel egy éve halad felfelé egy magaslatra, ahonnan a vörös bolygó soha nem látott panorámája tárul majd elé.

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB