szerző:
MTI

A zsírszegény étrendnek vajmi kevés a haszna – erre a megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, akik az effajta diéták hatékonyságát vizsgálták szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések szempontjából.

A valaha volt legnagyobb e témában megtartott vizsgálatban negyvenkilencezer 50 és 79 év közötti asszony vett részt, akik nyolc éven keresztül vettek részt rendszeresen orvosi vizsgálaton. A központi költségvetésből finanszírozott kutatás 415 millió dollárba, azaz csaknem 88 milliárd forintba került.

Mint kiderült, a zsírszegény diétát preferáló hölgyek csoportjában semmivel sem volt alacsonyabb a mellrák, a vastagbéldaganatok, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyi érkatasztrófák előfordulási aránya, mint azon nők körében, akik nem vetették meg a zsíros étkeket. Ráadásul a két csoport között nem volt számottevő súlybeli eltérés sem.

Dr. Jules Hirsch, a New York-i Rockefeller Intézet kutatója, aki egész tudományos pályafutása során az étrendnek a szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja, szenzációsnak nevezte a felfedezést. Vélekedése szerint épp ideje véget vetni annak az öntelt gyakorlatnak, amely az egészségjobbítás ürügyén központilag írná elő az embereknek a helyes étrendet.

A kutatási eredmények azonban nem győztek meg mindenkit. Akadnak olyan szakértők, akik kevésnek tartják a nyolc évet a zsírszegény diéta előnyeinek kimutatására. Mások viszont úgy vélik, hogy nem zsírszegény, hanem úgynevezett mediterrán diétára van szükség, amely kevés állati eredetű zsiradékot tartalmaz, viszont telítetetlen növényi olajokban bővelkedik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Panoráma Tech

A kövérek gyakrabban sérülnek

Az elhízott emberek nemcsak hajlamosabbak egy sor betegségre, mint átlagos testsúlyú társaik, hanem gyakrabban szenvednek különböző sérüléseket is – állítják amerikai kutatók két és félezer kórtörténet adatai alapján.

MTI Tech

Kövér anya – kövér gyerek

A kövér nőknek nagy valószínűséggel a gyerekük is kövér lesz: a terhességük előtt már telt asszonyok gyerekeinek a fogamzás előtt karcsú asszonyok gyerekeihez képest háromszoros az esélyük arra, hogy hétéves korukban már túlsúllyal küszködjenek – állapították meg amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat során.

MTI Tech

Védőoltás kövérség ellen

A kövérség lehet fertőző betegség is, amit egy vírusfajta okozhat. Az Egyesült Államokban lassan járványjelleget öltő betegségre tudósok szerint egy vakcina kifejlesztése lehet a megoldás.

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos