szerző:
MTI

A Microsoft teljesítette az Európai Bizottságnak a technikai dokumentációval kapcsolatos összes követelését - közölte a multinacionális cég szerdán, az EU Bizottság állításaira reagálva, csupán néhány órával a bizottsági ultimátum éjféli határidejének lejárta előtt, amely után a céget napi 2 millió eurós bírság fenyegeti.

Az Európai Bizottság 2004 márciusában 497 millió eurós rekordbírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot, és emellett úgy döntött, hogy meg kell osztania riválisaival szoftverének kódját és fel kell ajánlania a Windows-t a Media Player-kötöttség nélkül. A Microsoft a döntés ellen fellebbezett a luxemburgi Európai Bíróságnál. 

December 22-én Neelie Kroes, az EU versenyügyekben illetékes biztosa napi 2 millió eurós büntetés kirovását helyezte kilátásba a Microsofttal szemben, amely - a bizottság véleménye szerint - továbbra sem hajtotta végre a bizottság 2004. évi döntésében foglaltakat. A cégnek a 2006. február 15-i határidő állt rendelkezésére, hogy tisztázza magát, de úgy döntött, hogy elébe megy a felszólításnak.

Januárban bejelentette, hogy részlegesen hozzáférhetővé teszi a Windows operációs rendszerének eddig hétpecsétes titokként őrzött forráskódját. Akkori közleményük szerint: e lépéssel túlmentek az Európai Bizottság igényein. "Még ha megítélésünk szerint teljes egészében megfelelünk is a 2004. évi döntésnek, szeretnénk elhárítani a gyanút, hogy a Microsoft műszaki dokumentációja nem megfelelő" - közölte a cég jogi igazgatója, reményét fejezve ki, hogy az Európai Bizottság nem vet ki újabb bírságot.

A cég szóbeli meghallgatást is kért, hogy érveit előadja, a Bizottság a dokumentumok és a meghallgatás alapján dönt, hogy a bírságot visszamenőleges hatállyal kiveti-e. Ha a büntetést a Bizottság megítéli, ez ellen a Microsoft újra fellebbezhet.

A Microsoft közleménye szerint a bizottság figyelmen kívül hagyta a bizonyítékokat, és az ügy folyamán végig akadályozta a céget.  Több száz Microsoft alkalmazott dolgozott több mint 30 ezer órán át, hogy létrehozzon több mint 12 ezer oldalnyi részletes technikai dokumentációt, amely a felhasználók számára most hozzáférhető. A Microsoft ezen kívül még 500 órányi technikai támogatást is felajánlott felhasználóinak, és elérhetővé tette minden releváns technológia forráskódját egy referencia-licenc keretében” – közölte a cég szerdai állásfoglalásában.

A vállalat továbbá bemutatott a Bizottságnak független szoftver-szakértők által készített jelentést is, amely a Microsoft által létrehozott dokumentációt elemzi.  Meggyőződtünk arról, hogy a Microsoft által a szoftverek együttműködése érdekében kiadott információ megfelel a mai ipari követelményeknek, különösen egy ennyire összetett területen. Véleményünk szerint a Microsoft ésszerű határokon belül teljes és pontos információkat adott ki, beleértve a protokollokat, a dependenciákat és a bennefoglalt tudást” – tartalmazza a professzorok által írt jelentés. 

A cég válaszában kitér arra, hogyan hagyta többször is figyelmen kívül a Bizottság a kulcsfontosságú bizonyítékokat és hogyan akadályozta az ügy során a Microsoftot a védekezésben. A Bizottság több hónapot is várt, mielőtt jelezte volna a Microsoft felé a technikai dokumentációval kapcsolatos észrevételeit, azután pedig csupán néhány hetet adott a Vállalatnak az alapos átdolgozásra”. A cég szerint a bizottság válasza azt mutatja, hogy a Bizottság még csak át sem nézte a Microsoft által határidő előtt benyújtott kimerítő dokumentációt. A válaszból kitűnik hasonlóképpen az is, hogy a Bizottság, a Microsoft többszöri kérése után is minduntalan visszautasította, hogy pontosítsa követeléseit és aggályait - állítja a multinacionális cég.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Újabb bírságok a Microsoftnak

A világ legnagyobb szoftvergyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt. A céget most Dél-Koreában bírságolták 32 millió dollárra.

MTI Gazdaság

Az AOL kikosarazta a Microsoftot és a Google-t választotta

A Google internetes keresőprogram vállalkozása 5 százalékos részesedést szerzett a világ vezető médiavállalkozásának, az amerikai Time Warnernek a birtokában lévő AOL (American Online) cégben, egymilliárd dollárért. Az AOL gyakorlatilag kikosarazta a másik amerikai kérőt, a Microsoftot.

hvg.hu Tech

A Microsoft szakértői segítséget nyújt a hazai vállalkozásoknak

Az Európai Unióban 140 millió embernek ad munkát a kkv-szféra, amely évente 5 százalékkal javít a teljesítményén, azaz dinamikusabban bővül, mint a teljes gazdaság. Ha a kis- és középvállalatok ismerik a megfelelő technológiákat, pályázatokat, programokat, akkor a fejlődés mozgatórugói lehetnek. E folyamatot támogatja az EUGA program.

MTI Tech

A Microsoft részben hozzáférhetővé teszi a Windows forráskódját

A Microsoft számítástechnikai vállalat szerdán bejelentette, hogy részlegesen hozzáférhetővé teszi a Windows operációs rendszerének eddig hétpecsétes titokként őrzött forráskódját, eleget téve ezzel az Európai Unió követeléseinek, amely 2004-ben erőfölénnyel való visszaélés miatt bírsággal sújtotta az amerikai óriáscéget.

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Sosem találná ki, mi lett prioritás a Qualcomm számára: az 5G-s iPhone

Bedőlt Vajna Tímea gyémántos cége

Bedőlt Vajna Tímea gyémántos cége

Micsoda buli: András herceg összehívta a legismertebb szexuális ragadozókat

Micsoda buli: András herceg összehívta a legismertebb szexuális ragadozókat

Ilyen a pillanat, amikor egy négy hónapos baba először hallja meg az anyja hangját

Ilyen a pillanat, amikor egy négy hónapos baba először hallja meg az anyja hangját

Videón az eperjesi gázrobbanás pillanata

Videón az eperjesi gázrobbanás pillanata

Kínai tudósok legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre

Kínai tudósok legyártottak egy állatot, amely disznó és majom egyszerre