szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olasz és amerikai kutatók széndioxidból (szárazjégből) laboratóriumi körülmények között üvegszerű anyagot hoztak létre, amely szuperkemény, s amelynek - ha sikerül szobahőmérsékleten is stabillá tenni - számtalan műszaki alkalmazása lehet, sőt: a technológiát talán a légkör felesleges széndioxid tartalmának megkötésére is fel lehet egykor használni.

A kutatások hozzájárulhatnak a Jupiterhez hasonló óriásbolygók belsejében zajló folyamatok megértéséhez is.

Mario Santoro és Federico Gorelli, a firenzei egyetem professzorai a Nature című amerikai tudományos folyóiratnak nyilatkozva elmondták: az elemek periódusos rendszerében az egymás alatt, egy oszlopban szereplő, hasonló tulajdonságú anyagok között a IV oszlopba tartozik a szilícium, germánium, ón, ólom és a szén is. A szilícium-dioxidot kvarc ásványként ismerik, ebből készül az üveg, ami a szilícium dioxid speciális amorf megjelenési formája. A szén kivételével az oszlophoz tartozó többi elemből is készítettek már "üveget". Oxidálódáskor a csoport tagjai közül egyedül szén oxidja (a szénmonoxid és széndioxid) marad gáz.

Az olasz kutatók egy kaliforniai laboratóriumban gyémánt pofák között felmelegített szilárd széndioxidból 400 ezer atmoszféra nyomáson "amorf karboniumot" hoztak létre. A kapott anyag szobahőmérsékletre hűtve (az atomszerkezet elemzésének tanúsága szerint) a szilícium alapú üveghez hasonló, de keményebb és merevebb üveggé, "amorf karboniummá" vált.

A nyomás csökkentésével az "amorf karbonium" visszaváltozott közönséges szerkezetű anyaggá. Következő lépésként a kutatók meg akarják találni a módját, hogy a szokásos légköri nyomáson is stabillá tegyék az új üvegszerű anyagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A véltnél is súlyosabb a klímaváltozás veszélye

Az eddig gondoltnál is súlyosabb a globális éghajlatváltozás veszélye - áll a brit kormány által hétfőn közzétett átfogó szakértői jelentésben, amely szerint most már közvetlen veszély fenyegeti például Grönland jégtakaróját.

hvg.hu Tech

Milyen klímaváltozást hoz az üvegházhatás?

A Science magazin 125. évfordulójának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek legújabb darabja az üvegházhatás következményeit taglalja.

Tech

A klímaváltozás ötmilliárd ember éhhalálához vezethet

Hogyan hat majd a globális felmelegedés Földünk növény- és állatvilágára? Erre a kérdésre keresi a választ Bill Hare, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója, aki a klímaváltozás apokaliptikus vízióját vázolta fel.

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi