szerző:
hvg.hu

E-kormányzati módszertani központ az MTA SZTAKI-ban az IBM támogatásával Az IBM Magyarország és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének együttműködésével létrehozott központ példa értékű hazai e-kormányzati megoldásokat mutat be, és a köztisztviselők felkészítésében is szerepet vállal.

Az IBM Magyarország és a SZTAKI együttműködésével megnyílt az Elektronikus Kormányzati Módszertani Központ (EKMK). A fővárosi bemutatóteremben az állam- és a közigazgatási szervezetek, az önkormányzatok, a szociális- és egészségügyi ellátó szervezetek, oktatási és más közszolgálati intézmények vezetői és alkalmazottai közelebbről is megismerkedhetnek a számukra fejlesztett, bevált megoldásokkal.

”A kormány kifejezte szándékát az e-government megoldások bevezetését, a szolgáltató állam gyakorlatának kialakítását illetően" – mondta Suhajda Attila, az IBM Magyarország kormányzati programigazgatója. „Ezen a téren számos kezdeményezésnek, programnak és projektnek lehettünk tanúi mostanáig, ezek az erőfeszítések azonban nem jártak minden esetben a kívánt eredménnyel. Úgy ítéltük meg, hogy e törekvésekhez jól illeszkedne egy olyan szakértői központ, amely szállítóktól, technológiáktól független módon mutatja be az e-kormányzati megoldásokat, segítve ezzel a fejlesztések szakmai és módszertani megalapozását."

Az IBM a világ több pontján – például Berlinben és Washingtonban is – működtet e-Government Centereket. Ezek a központok az IBM megoldásait mutatják be, amelyeket világszerte számos kormány és önkormányzat használ eredménnyel. A koncepció elsősorban nem a technológiára, hanem arra a szakértelemre (know-how-ra) helyezi a hangsúlyt, amelyet az IBM másfél évtizedes tevékenysége során épített ki az e-kormányzati megoldások területén.

Az EKMK létrehozásához Magyarországon az IBM két okból választotta partneréül a SZTAKI-t: az akadémiai intézménynek kiváló a szakembergárdája, és az e-kormányzati megoldások szempontjából kritikus részterületeken, például az adatbiztonság és a digitális személyazonosítás terén értékes eredményeket hozó, elmélyült kutatást folytat. Másrészt jól ismeri a kormányzati szférát, amelytől ugyanakkor kellően távol helyezkedik el ahhoz, hogy független és hiteles, tisztán szakmai alapon állást foglaló félként vegyen részt a központ munkájában.

”Örömmel adunk otthont az EKMK-nak" – mondta dr. Tóth Zoltán, elektronikus közigazgatás tanácsadó, a SZTAKI osztályvezetője. „Az IBM Magyarországgal kialakított együttműködés nagyobb teret enged kutatási eredményeink gyakorlati felhasználásának. Az elektronikus kormányzati területen a digitális titkosításban és személyazonosításban lévő fejlesztéseinkkel az e-kormányzati kultúra népszerűsítéséhez és a digitális aláírás használatának elterjesztéséhez is hozzájárulhatunk Magyarországon."

Az EKMK szállító- és technológia-független koncepciója azt jelenti, hogy az itt bemutatott e-kormányzati megoldások nem kizárólag, vagy egyáltalán nem IBM-alapúak, viszont minden esetben iparági szabványokra és sok esetben nyílt forráskódra épülnek. A módszertani központban az érdeklődők megismerkedhetnek a példaértékűnek számító hazai e-kormányzati projektek – például az európai uniós kritériumoknak mindenben eleget tevő XIII. kerületi e-önkormányzati rendszer és több vidéki, regionális portálmegoldás bevezetésének – tapasztalataival is.

A tervek szerint a SZTAKI budapesti Victor Hugo utcai épületének felső szintjén kialakított EKMK-ban a folyamatos oktatóprogramok mellett az elektronikus kormányzati megoldások különböző területeit mélyebben ismertető, tematikus előadásokra is rendszeresen sor kerül majd, a kormányzati szférán belül az egyes célcsoportokat - például a minisztériumokat, az önkormányzatokat, az ellátórendszereket és az oktatási intézményeket - megszólítva. A bemutatóterem egy élesben működő okmányirodának is otthont ad majd, a gyakorlatban is szemléltetve az e-government megoldások alkalmazását.

Az EKMK működéséhez a SZTAKI oktatókat, az IBM Magyarország pedig szakmai támogatást ad. A tudományos intézet oktatóprogramot dolgozott ki az állam- és a közigazgatásban dolgozók számára az elektronikus kormányzati megoldások használatát és üzemeltetését illetően. A módszertani központ megnyitásakor is egy ilyen témájú képzésnek ad otthont és a jövőben is szerepet kíván vállalni a fejlett technológiai megoldásokat alkalmazni tudó köztisztviselők felkészítésében. A SZTAKI emellett egy olyan követelményrendszer kidolgozását is tervezi, amelynek alapján a jövőben az alkalmazások e-government ready státusát tanúsítaná.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Internet

Csigalassúsággal fejlődik a hazai e-kormányzat

Az internetes kormányzati szolgáltatások fejlettségét tekintve Észtország vezeti az új és majdani kelet-európai EU-tagállamok rangsorát, míg Magyarország a mezőny közepén található – áll egy brit elemzők által közzétett tanulmányból.

Már hat gyerek halt meg az USA déli kerítésénél, Trump a demokratákat bírálja

Már hat gyerek halt meg az USA déli kerítésénél, Trump a demokratákat bírálja

Rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági bizottság a Strache-botrány miatt

Rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági bizottság a Strache-botrány miatt

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Palik László több mint meglepő feladatot kapott

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Átkozták és már büntettek is miatta, egyéves a GDPR

Átkozták és már büntettek is miatta, egyéves a GDPR

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak

Van, ahol így spórol a kormány: inkább dobja a Windowst Dél-Korea, Linuxra váltanak