szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai biológusok szerint a lucfenyők és az amerikai vörös mókusok (Tamiasciurus hudsonicus) evolúciós stratégiai játszmájában jelenleg a mókusok állnak nyerésre.

© sxc.hu
A fenyők úgy szabadulnak meg a termésükre "szakosodott" rágcsálóktól, hogy előre nem látható időpontban nagy termést hoznak, máskor szinte semmit, s ezzel kiéheztetik, megritkítják a kártevőket, akik nem képesek a rekordtermés idején minden magot megenni.

A mókusok viszont jóval előre megérzik, hogy milyen lesz a fenyőmagtermés, és amikor szokatlanul jó termés várható, hónapokkal a "betakarítás" előtt még egy fészekalja csemetét szülnek. Andrew McAdam és kollégái a Michigani Állami Egyetemen 20 éven át figyelték a kanadai Yukon tartomány erdőségeiben élő mókusok szokásait és a Science amerikai tudományos folyóiratban összegezték tapasztalataikat.

Megfigyelésük szerint az itteni mókusok szinte kizárólag lucfenyőmagon élnek, amit még éretlenül kirágnak a tobozokból. A fenyőknek ezért errefelé a mókusok a legveszélyesebb ellenségei. Ha elszaporodnak a mókusok, nem tudnak utódokat hozni a fenyők. A kutatók mogyoróvajjal csapdába csalták és megjelölték a mókusokat, majd időről időre ismét befogták őket, hogy ellenőrizzék, vemhesek-e. Azt is feljegyezték, hogy mennyi toboz volt a fenyőkön. Volt olyan év, hogy egy lucfenyőn mindössze 10 tobozt találtak, máskor meg 500-at.

McAdams csapata arra lett figyelmes, hogy a mókusok általában januárban párzanak és márciusban szülik meg kicsinyeiket, de jó évjárat esetén jóval a toboztermés előtt még egy fészekalja utódot szülnek. Ezzel tulajdonképpen kijátsszák a fák védekező stratégiáját. Egyelőre rejtély, hogy a mókusok hogyan képesek előre "megjósolni", milyen termés lesz. A kutatók arra gondolnak, hogy ha megrágják a rügyeket, megérezhetik, melyikből fejlődik új ág és melyikből toboz, s ez alapján sejthetik, hogy milyen lesz a termés olvasható a New Scientist angol tudományos folyóiratban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Még mindig él a Jégkorszak patkánymókusa?

Nemcsak a tenger mélyéről, hanem néha a szárazföldön is felbukkannak új, eddig ismeretlen élőlények, vagy pedig olyanok, amelyeket már régen kihaltnak hittek.

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat