szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holland kutatók speciálisan érdes, víztaszító felületet hoztak létre , amelyen elgurulnak a vízcseppek és gyakorlatilag nem tudnak megtapadni a szennyeződések. A nagysebességű lézerrel létrehozott új találmányt a háztartásokon kívül számos egyéb területen alkalmazhatják.

0A különlegesen gyors lézer segítségével előállított felület fényképe leginkább egy papír tojástálcára emlékeztet, csak a méretezésből tűnik ki, hogy léptéke tízezerszer kisebb (azaz a bele tehető képzeletbeli tojások a milliméter századrészénél is kisebbeknek kellene lenni).
 
Max Groenendijk a hollandiai Twente egyetem doktorandusza az örökké tisztán maradó selymes tapintású felület ötletét a lótusz növény szálkás-viaszos levelétől vette - írja a egyetem sajtóközleménye.
 
A lótusz titka az, hogy levele nem sima, sok mikroszkopikus oszlopocska áll ki belőle, s viaszréteg borítja. A vízcseppeket kiemelik az oszlopok, amitől azok gömb alakot vesznek fel, és így nem tudnak szétterülni és hozzátapadni a levél felületéhez. A legördülő vízcseppek magukkal viszik a por- és piszok részecskéket.
 
Az egyetemen nem viaszt használtak, hanem a hullámos felületet még finomabban is rücskössé tették, egy különlegesen gyors (femtoszekundumos) lézerrel kis krátereket égettek rá egymás mellé.
 
A találmányt sokfelé lehetne alkalmazni, sokan örülnének a nem koszolódó háztartási eszközöknek, de ezek elkészítése a jelenlegi lézeres eljárással meglehetősen költséges lenne. Ugyanakkor öntőformákkal sorozatgyártás is elképzelhető - adta hírül a Science Daily című angol tudományos lap honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!