szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A biztonsági ellenőrzések során készült képeket görbe tükörként eltorzító, s ezzel a meztelenséget elrejtő szerkezetet szabadalmaztattak amerikai egyetemi kutatók.

Az ellenőrzések során motozás helyett használt háromdimenziós képalkotó rendszerek elterjedésének Amerikában nem annyira drágaságuk az akadálya, hanem az, hogy miközben felfedik a ruha alá rejtett fegyvereket és robbanó anyagokat, a vizsgált személyek testét ruhátlannak mutatják.
 
Úgy tűnik, a Kaliforniai egyetem (UCLA) és az Energiaügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó Lawrence Livermore National Laboratory munkatársai megoldást találtak, hogy az utasoknak ne kelljen pironkodniuk, s elképzelésüket már szabadalmaztatták is.
 
A röntgenberendezés továbbra is részletes képet készít az utas meztelen testéről, de nem ezt mutatja, hanem megkeresi a hónalj és a medence helyét, és ezekhez képest elcsavarja és meggörbíti a testet és karokat illetve lábakat. Az eredménye egy torz, nehezen felismerhető kép, olyasmi, mint ami a vidámparkok tükörtermeiben szórakoztatja a látogatókat.
 
Bár az utasok nem felismerhetőek a képen, az elrejtett fegyverek azonnal szembe ötlenek, és a biztonsági őr a gyanús részletre kattintva azt torzítás mentesen kinagyíthatja, ha közelebbről meg akarj nézni - adta hírül a New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Másfél év múlva valósággá válhat a láthatatlanság?

Néhány hete számolt be a hvg.hu egy teóriáról, amelynek segítségével megvalósítható lenne egy láthatatlanná tévő készülék elkészítése. Brit tudósok felvetése szerint nanotechnológia felhasználásával szintén lehetséges eltüntetni a tárgyakat.

ATV Tech

Láthatóvá teszi a láthatatlant az új technológia

A hadviselés, az orvostudomány, az építészet, az idegenforgalom és még egy sor további területen jelenthet előrelépést egy új technológia, amely kombinálja a valóságot a digitális grafikai megjelenítéssel.

MTI Tech

Elkészült a láthatatlanná tévő burok

Amerikában elkészült a láthatatlanná tevő burok mintapéldánya, és az a várakozásoknak megfelelően működik, de egyelőre nem veszi fel a versenyt a mesék láthatatlanná tévő köpenyével.