szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, az állatkert szélesszájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött. A kicsi a közönség számára egyelőre nem látható, amíg meg nem erősödik egy kicsit.

A kis állat megszületésével végre siker koronázta az állatkerti szakemberek 2001-ben megkezdett munkáját - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert szerdán.
 
Lulun még 2005. szeptember 8-án hajtottak végre mesterséges termékenyítést, a most született kicsi tehát ekkor fogant. A 16 hónapon és 15 napon át tartó vemhesség során az folyamatosan nyomon követték Lulu magzatának fejlődését. A rendszeresen vett bélsár- és vérminták hormonszint-vizsgálatát a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumában végezték, később ultrahangos, valamint többdimenziós képet adó GE ultrahang berendezéssel követték nyomon a magzat fejlődését.
 
Mivel az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, január elejétől kezdve lehetett számítani a kicsi világra jövetelére. Ezért december közepétől az állatkerti munkatársak éjjel-nappal ügyeletet tartottak, és monitoron figyelték Lulut.
 
A közelgő ellés jelei először kedden reggel mutatkoztak. Végül Magyarország első, egészségesen világra jött orrszarvú- bébije 2007. január 23-án 17:55 perckor látta meg a napvilágot. Az újszülött nőstény, és súlya 58 kg.
 
Az ellés után Lulu először idegesen védte a kölykét, a kicsi pedig aktívnak és élettelinek tűnt, egy óra múltán már lábra is állt, de Lulu nem engedte szopni, noha van teje. Az ilyesmi nem ritka az anyaságban még járatlan, tapasztalatlan patásoknál. Mivel nyolc és fél óra elteltével az újszülött erőnléte létkérdéssé vált, a szakemberek megetetették egy létfontosságú ellenanyagokat tartalmazó készítménnyel. Az így felerősített kicsit újra az anyja gondjaira próbálták bízni, de Lulu agresszívan viselkedett, így ez nem sikerült. Ezért az állatkert munkatársai most mesterséges neveléssel kívánnak gondoskodni az újszülöttről.
 
Lulu mesterséges termékenyítését egyébként egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. Az eljárásra azért volt szükség, mert a budapesti állatkertben élő két orrszarvú, Easy Boy és Lulu nem mutatott egymás iránt kellő szexuális érdeklődést. A két állat 1983-ban fiatalon került a magyar főváros állatkertjébe, és kettőjük között inkább baráti, testvéri kapcsolat alakult ki. A mesterséges termékenyítéshez használt ondót Easy Boytól vették le, így ő a kicsi apja.
 
Lulu egyébként 1980-ban született a dél-afrikai Natalban, Easy Boy pedig az angliai Longleat Szafariparkban látta meg a napvilágot 1979. július 28-án.
 
Az állatkert most nagy súlyt helyez az orrszarvúak nyugalmára, ezért Lulu kicsinyét így csak akkor láthatja majd a nagyközönség, amikor a bemutatás már nem jelent veszélyt a borjú egészségére. Az időpont részben a kicsi fejlődésétől, részben az időjárás alakulásától függ, így előre láthatólag két-három hónap múlva lesz mód arra, hogy az érdeklődő közönség találkozhasson az orrszarvú-bébivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Lombikbébi-programok sikermutatói

A saját gyermekre vágyó meddő párok utolsó esélye, hogy egy lombikbébiprogramba bekerülve orvosi segítséggel sikerüljön az utódnemzés. A döntésben, hogy a 11 magyarországi IVF-központ közül melyikre bízzák a sorsukat, máig csak szóbeszéd, nem pedig statisztikák igazítják el őket.