szerző:
hvg.hu

A Times szerint egy kormányok közti, klímaváltozást vizsgáló bizottság jelentése szerint az emberiségnek mindössze tíz éve maradt a környezeti változások megfékezésére, mielőtt olyan, visszafordíthatatlan változások következnek be, amelyek a bolygó egyes részeit lakhatatlanná változtatnák.

Azonnal cselekednünk kell, ha meg
akarjuk állítani a klímaváltozást
© Andersen Dávid
Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) beszámolója ezen a héten kerül nyilvánosságra. A jelentés több ezer olyan tudós munkáit összegzi, akik a klímaváltozás különböző eseteit tanulmányozták, s megkísérelték megjósolni, hogy ezek a változások hogyan gyorsulhatnak fel a közeljövőben.

A tanulmány konklúziója szerint, ha az emberiség nem stabilizálja az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását, s nem kezdi meg az emisszió csökkentését, kevés esélye van, hogy kezelhető szinten tartsa a globális felmelegedést.

A változások eredményeképpen megsemmisülhetnek az Amazonas mentén az esőerdők és a nagy korallzátony, emberek százmillió menekülhetnek el az Egyenlítő térségéből, s jelentős méretű földterületek kerülhetnek víz alá, ahogy a sarkvidékek jégtakarói elolvadnak.

Emellett Európában szinte kibírhatatlan hőségre lehet számítani a nyári időszakban, különösen a délebbre fekvő országokban, mint például Görögország, Spanyolország, vagy Olaszország, míg a kontinens északi területein nyári szárazságra, s csapadékos, viharos telekre lehet számítani.

„A következő tíz év kulcsfontosságú” – nyilatkozta a Times-nak Richard Betts a Hadley Centre klímakutató és előrejelző intézet egyik vezetője. „Ebben az előttünk álló évtizedben jelentős mértékben kell visszaszorítani a szén-dioxid kibocsátásunkat. Tíz év múlva ez a feladat sokkal nehezebb lesz.”

A tudósok egyik legnagyobb félelme, hogy az egyre emelkedő hőmérséklet, illetve az egyre nagyobb mértékben kibocsátott gázok felboríthatják azokat a természetes folyamatokat, amelyek egyensúlyban tartják ezeket a tényezőket.”

Az emberi működés által évente kibocsátott mintegy 24 milliárd tonna szén-dioxid közel felét az erdők és az óceánok semlegesítik. Ha ez nem történne meg, a világ már jó néhány éve melegebb lenne pár fokkal. Azonban ahogy a szén-dioxid szintek emelkednek, a talaj kiszárad, s az ott élő baktériumok elkezdhetik lebontani a környezetükben található szerves anyagokat, s  ezáltal az erdős területek is szén-dioxidot kezdhetnek kibocsátani. A tengerek és óceánok hőmérsékletének emelekdésével pedig fordított arányban csökken szén-dioxid elnyelő képességük.

A legfrisseb kutatási eredmények szerint ezek a katasztrofális változások akkor indulnak be, amikor a levegőben található szén-dioxid szintje eléri 550 ppm szintet (parts per million, vagyis minden milliónyi oxigénre 550 szén-dioxid molekula jut). Ez körülbelü a természetes arány duplája, amely a kutatók szerint 2040-2050-ben következhet be.

Azonnali leállásra lenne szükség (Oldaltörés)

Barroso egy ilyen benzinfalóval
rója Brüsszel utcáit
© VW
„Jelenleg a szén-dioxid kibocsátásunk valódi hatásait még nem érezzük, ugyanis a természetes rendszerek semlegesítik az igazán intenzív változásokat” – magyarázta Betts. „Azonban ha átlépjük a tűréshatárt, jelentős változásokra számíthatunk. Ez annyit tesz, hogy a következő néhány év során meg kell kezdenünk az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának jelentős mérséklését.”

Betts aggodalmait alátámasztotta Dr. Malte Meinshausen, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója. Meinshausen számítógépes modellekkel szimulálta, mi történne tíz éven belül, illetve azon túl, ha  a szóban forgó gázok kibocsátását egyik pillanatról a másikra meg tudnánk szüntetni.

Az eredmények szerint az azonnali közbelépés lehetővé tenné, hogy a szén-dioxid szintet 450 ppm-en tartsuk – vagyis az 550 ppm-es kritikus határ alatt. Természetesen Meinshausen és kollégái is elismerik, hogy ez egy kevéssé reális helyzet, ugyanis a világ kormányainak jelentősen eltér a véleménye a globális felmelegedésről. A legjobb megoldásnak azt tartanák, ha egy globális egyezmény születne az elkövetkezendő néhány éven belül. Ehhez valószínűleg újra kéne tárgyalni a kiotói egyezményt az emisszió csökkentéséről.

„El kell érnünk, hogy a szén-dioxid kibocsátás legkésőbb 2015-ben tetőzzön, majd utána évi 3 százalékos csökkenést kell elérnünk” – magyarázta Meinshausen. „Ha ezután a dátum után tovább növekszik az emisszió, sokkal nehezebben birkózunk majd meg vele a jövőben.”

Meinshausen állításait alátámasztotta Dr. Carol Turley a Plymouth Marine Laboratories munkatársa, aki azt vizsgálja, hogy az emelkedő szén-dioxid szintek miként savasítják el az óceánokat. Amikor a szén-dioxid oldódik a tengervízben, szénsav keletkezik.

„A szénsav megakadályozza, hogy a tengeri élőlények – mint például a kagylók, korallok - felépítsék meszes héjukat, vázukat” – magyarázta Turley a Times-nak adott interjújában. „Ha 2100-ig nem érünk el jelentős eredményeket, az óceánokból számos élőlény eltűnhet, a koralloktól a planktonokig. Egy ilyen drasztikus változás egész ökoszisztémákat pusztíthat ki, nem beszélve a halászat megszűnéséről.”

A klímaváltozás kapcsán több bírálat érte Jose Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, ugyanis a politikus, bár amellett foglalt állást, hogy a járműveknek jóval energiatakarékosabbnak kellene lennie, hogy illeszkedjenek a klímaváltozás elleni harchoz, ennek ellenére, négykerékmeghajtású, jelentős benzinigényű autót használ.

Barroso éppen a múlt héten támogatott egy javaslatot, amelynek értelmében a gépkocsigyártóknak több mint 25 százalékkal csökkentenie kéne járműveik szén-dioxid kibocsátását az elkövetkezendő hat éven belül. Ennek ellenére az elnök egy négykerék meghajtású Volkswagen Touareg terepjárót használ, amelynek szén-dioxid kibocsátása 275 g/km. Összehasonlításképpen egy átlagos autó csupán 163 grammot bocsát ki kilométerenként.

„Barroso azt állítja, elkötelezett a klímaváltozás visszaszorítása mellett, miközben egy ilyen hatalmas benzinyelő autóval közlekedik Brüsszel szűk utcáin” – mondta Jan Kowalzig, a Friends of the Earth Europe nevű környezetvédő szervezet klímavédő aktivitsája. „Élvonalbeli politikusként példát kellene mutatnia, s jelentős változásokat kellene eszközölnie az életvitelében.

Barroso azzal védekezett, hogy a Touareget a felesége, Margarida vásárolta, amelyben ő ritkán utazik. Az EB-elnök gyakrabban veszi igénybe a „vállalati” autóként számára kiutalt Mercedest.
Kowalzig rámutatott, hogy Stavros Dimas, az európai környezetért felelős biztos egy kis fogyasztású, környezetbarát Honda Jazz-zel közlekedik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A síturizmus jövője a wellness, a klímaváltozás miatt

Jill Jäger brit klímakutató véleménye szerint a Alpokban a turisztikai szolgáltatóknak - ha fenn akarnak maradni - a síturizmusról hosszabb távon át kell állniuk a wellness turizmusra. Az emberiség által okozott globális felmelegedés miatt ugyanis ezentúl enyhe telekre kell számítani.

hvg.hu Shake

A 2007-es cipődivat követi a klímaváltozást

A balettcipők orrát idéző dizájn, telitalp és fémszínek, sportos elegancia – ezek lesznek a 2007-es tavaszi, nyári cipődivat jellemzői, legalábbis a világ egyik legnagyobb cipőkészítő cége szerint.

Világ

Készül a nemzeti klímaváltozási stratégia

Már most a hazai össztermék 1 százalékát viszik el a szélsőséges időjárás-változással összefüggésbe hozható károk. Az új éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásról kormányzati stratégia készül.

automenedzser.hu Autó

Az autógyártókat nem érdekli a klímaváltozás

Az európai autógyártók nem teljesítik a maguk által kitűzött klímavédelmi célokat - derült ki a németországi Gelsenkirchen műszaki főiskolájának elemzéséből, amelyet a Capital című gazdasági magazin megbízásából készítettek.

MTI Világ

Részletes világjelentés a klímaváltozásról

A tengerek szintje továbbra is legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapítja meg az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testülete (IPCC) február 2-án nyilvánosságra hozandó legújabb jelentésében.

MTI Tech

Génmódosított növényekkel a klímaváltozás ellen

A génmódosított (gm) növények termesztésbe vonása a klímaváltozás kihívásai és az Európai Unió ezzel összefüggő törekvései miatt is fontos lenne Magyarország számára - mondta Dudits Dénes, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) elnöke, egyben az MTA Szegedi Biológiai Központ igazgatója a témáról kedden szervezett szakmai fórumon Budapesten.

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Fű és prostitúció: érdekes programmal jön a Playboy-modell a horvát elnökválasztáson

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt