szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

4600 éves újkőkorszaki település nyomait fedezték fel Stonehenge híres neolitikus kőépítményei közelében - jelentették be kedden brit tudósok.


Mike Parker Pearson, a Sheffield egyetem régész professzora jelentette be, hogy nyolc épület maradványait tárták fel. Feltételezik, ezekben azok éltek, akik valaha a rejtélyes, feltehetően mágikus szertartások céljait szolgáló óriási stonehenge-i kőtömböket kitermelték és ismeretlen rendeltetésű kör formájú alakulatokba rendezték. 

A professzor szerint összesen 25 neolitikus ház maradványai valószínűsíthetők a Stonehenge-től mintegy három kilométerre lévő Durrington Walls térségében folyó ásatásokon, de feltehetően ennél több alkotta az i.e. 2600-ban épült települést. 

Az ötméteres oldalú házak területén ágy és tárolás céljára kialakított bútorok darabkáit is felfedezték, az agyagpadlón égett csontmaradványokat találtak. 

Mindez Pearson közlése szerint azt mutatja, hogy Stonehenge kőtömbjei egy nagyobb együttes részét alkották. Durrington Walls neolitikus lakói nagyszabású ünnepségekre és ceremóniákra gyűltek össze, míg Stonehenge emlékhely és temető volt. Mindkét helyet legalább egy, de feltehetően több évszázadig is használták lakóik.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!