szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szélessávú internet elterjedtsége szempontjából Magyarország jó helyen áll a régióban, ám nyugat-európai összehasonlításban jelentős a lemaradás - állapítja meg az IDC piackutató és az internetes hálózatokat építő Cisco közös felmérésében.

Tom Schwieters, az IDC közép-európai igazgatója az elemzés szerdai bemutató sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly június végén a szélessávú kapcsolatok száma 800 600 volt, ehhez a lakosság 7,9 százaléka fért hozzá.
 
Ezzel a mutatóval Magyarország vezeti a felmérésben vizsgált hét közép-európai ország listáját - hangoztatta. Hozzátette azonban, hogy az elemzés nem tér ki Szlovéniára és a volt Jugoszlávia többi államára, amelyek szélessáv szempontjából Magyarországnál előrébb tartó országok lehetnek.
 
Tovább árnyalja a képet, hogy a felmérés nem veszi figyelembe a vezeték nélküli internet-kapcsolatokat, noha például Csehország a WIFI-technológia belekalkulálásával megelőzné Magyarországot.
 
Az igazgató megjegyezte, Nyugat-Európában a szélessávú internet penetrációja a lakosság körében 17 százalékot ér el, úgy, hogy az adatforgalom átlagsebessége több mint négyszerte gyorsabb a magyarországinál.
 
A felmérésben vizsgált közép-európai régióban a második helyezett Lengyelország, ahol a lakosság 7 százalékának volt szélessávú hozzáférése. Az utolsó helyen lévő Ukrajnában az emberek 0,7 százaléka használta a világhálót szélessávon.
 
Az IDC-Cisco jelentés szerint tavaly az első félévben 33 százalékkal bővült Magyarországon a szélessávú előfizetések száma. A következő felmérésre áprilisig még várni kell, de előzetes kalkulációk szerint a 2006. évi növekedés eléri az 50 százalékot.
 
Papp István, a Cisco Systems Maygarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a bővülés üteme még így sem elég gyors ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon Nyugat-Európához, azzal legfeljebb csak a regionális szinten lehet a lépést tartani. Hozzátette, állami szerepvállalással, a piaci verseny kikényszerítésével kellene az árakat leszorítani, hogy előbb-utóbb beérje az ország a fejlettebb államokat.
 
Ennek kapcsán a felmérés annyit állapít meg, hogy a szélessávú internet árai, illetve a fizetési konstrukciók hasonlóak mint a régió más országaiban. Ugyanakkor Nyugat-Európában a magyar internet-árakért gyorsabb technológiát, és több szolgáltatást lehet kapni.
 
Tom Schwieters fontosnak tartja, hogy a szélessáv terjedésén kívül az adatforgalom is gyorsuljon. Utalt arra, hogy Magyarországon a legelterjedtebb sávszélesség másodpercenként 512 kilobit adatmennyiséget tud kezelni. Ehhez képest Nyugat-Európában az átlagsebesség eléri másodpercenként a 3,5 megabitet.
Az igazgató kitért arra, hogy Magyarország kétség kívül regionális vezető szerepet tölt be az iskolák szélessávú internet ellátottsága szempontjából. A felmérés adatai szerint már tavaly félévkor is mind az 5500 iskolában bevezettek ilyen technológiákat, ezzel szemben a második helyezett Csehországban is csupán az iskolák 65 százaléka volt képes a gyors internetezésre.
 
A szélessáv terjedése azért kulcsfontosságú, mert a világháló adta lehetőségeket csak gyors adatátvitel esetén lehet kihasználni. Az ilyen technológiák nem csak a szórakozást szolgáló alkalmazások, hanem az online ügyintézés, és egyre inkább a kommunikáció alapvető feltételei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Erősödhet a verseny a szélessávú piacon

Tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével - közölte az intézmény pénteken.

MTI/hvg.hu Tech

Egymillió emberhez el sem jut a szélessáv

Elkészült a hazai szélessávú internetszolgáltatók közti választásban segíteni hivatott szelessav.hu weboldal, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) összehasonlító oldala. Kovács Kálmán miniszter szerint 2010-re az ország teljes területén elérhetővé válik a szélessávú net.

MTI Tech

Románia vezet a szélessáv terén Kelet-Európában

A szélessávú internethasználat területén Kelet-Európában Románia vette át a vezető szerepet: tavaly megduplázódott a kapcsolatok száma, és az ország mutatói ezen a területen az újonnan belépett tíz EU tagország átlaga felett vannak.

MTI Tech

Tovább nőtt a szélessávú internet-előfizetők tábora

Az idén a harmadik negyedévben tovább erősödött a szélessávú internet-előfizetők tábora, ezzel szemben felére esett vissza a betárcsázós (dial-up) szegmens - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Infinit Tech

Európai háztartások a szélessávú interneten

A legfrissebb (augusztus végi) Eurobarometer jelentésben egy olyan kutatási anyagot hoztak nyilvánosságra a háztartások szélessávú internettel való ellátottságáról, amely az EU valamennyi tagállamára kiterjedő, 25 ezer háztartást számláló reprezentatív minta adatai alapján készült. A jelentés a jelenlegi helyzet kétarcúságára világít rá.

hvg.hu Tech

Lassuló internet, új szélessávú alkalmazások

Az idei év internetes trendjei közül leginkább a PC-től eltérő informatikai eszközök terjedése, a sávszélesség felhasználása körüli viták felizzása, és az internet alapú televíziózás terjedése dominál majd – derül ki a Deloitte elemzéséből.

MTI Tech

KSH: előretör a mobil távközlés és a szélessávú internet

A távközlési és az internet szolgáltatások körében a második negyedévben folytatódott a mobiltelefonok előretörése a vezetékessel szemben, valamint a szélessávú internet terjedése a betárcsázós szegmens visszaszorulása mellett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.