szerző:
MTI

A klímaváltozás csökkenti a termelékenységet és sok halálos áldozatot követel majd - állítja a kieli Világgazdasági Intézet (IfW), és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös tanulmánya.

Eszerint a század végéig a növekvő hőség miatt évente 0,1-0,5 százalék között csökkenhet a német GDP. A következmények általában nagyon kínosak lehetnek, figyelmeztetett a tanulmányt jegyző kieli professzor, Gernot Klepper.
   
A megrendelő WWF "A klímaváltozás költségei" címet adta a tanulmánynak, amely ellentétben a korábbi németországi előrejelzésekkel, kifejezetten borúlátó.
   
A kutatók az emberek teljesítőképességét és egészségi állapotát prognosztizálták 2071-2100 között. 16 német városra készítettek regionális előrejelzést, kiszámolva, hogy a mostani tendenciák alapján ott hány úgynevezett "hőségnap" várható, vagyis olyan nap, amikor a hőmérséklet 32 Celsius fok fölé emelkedik. Eszerint Mannheimben a mostanihoz képest még 23, Frankfurtban 19, Lipcsében 12, míg Hamburgban 9 újabb hőségnap várható. A következmények tragikusak, évente 5-15 ezer fő veszítheti életét, amennyiben nem teszik meg a szükséges megelőző intézkedéseket.
   
A tanulmány szerint a tavaly 24 500 beteget kellett hőség okozta panaszokkal kórházba szállítani, a keringési rendszer és a tüdő működési zavarai miatt, ez a szám évente elérheti a 150 000 főt is. Csak a kórházi kiadások emiatt évi 300-700 millió euró közötti összeggel nőnek majd.
   
A legnagyobb tételt azonban várhatóan a munkavállalók teljesítménycsökkenése jelenti, hiszen a termelékenység akár 12 százalékkal is csökkenhet. Ez nemzetgazdasági szinten 10 milliárd eurós veszteséget okozhat, vagyis a hőség elvihet 2600 milliárd forintnak megfelelő összeget.
   
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy már most is évi 2,4 milliárd eurós veszteség keletkezik a hőségnapok miatt Németországban.
  
Az IfW és a WWF figyelmeztet arra is, hogy a hőség okozta egészségi panaszok csak korlátozott mértékben láthatóak előre, nem tudni, valójában mekkora lesz a kár, hiszen az allergiát okozó új növényfajok megjelenésétől kezdve a kullancsok fokozott terjedéséig számos hatás várható.
   
"A forró szavak helyett jéghideg cselekvésre lenne ahhoz szükség, hogy korlátozni lehessen a káros gázok kibocsátását", vélekedik a WWF klímaszakértője, Regine Günther.
   
A tanulmányt kemény bírálatok is érték, így például a Der Spiegel című német hetilap pánikkeltőnek nevezte a prognózist, mondván, eddig senki nem beszélt a halálos áldozatok számának várható növekedéséről. Erre a WWF szóvivője, Ralph Kampwirth a Spiegel Online-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a legrosszabb számokat és eshetőségeket nem is vették figyelembe, mert azokból tényleg valódi horror-forgatókönyvet lehetett volna felépíteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

A 2007-es cipődivat követi a klímaváltozást

A balettcipők orrát idéző dizájn, telitalp és fémszínek, sportos elegancia – ezek lesznek a 2007-es tavaszi, nyári cipődivat jellemzői, legalábbis a világ egyik legnagyobb cipőkészítő cége szerint.

MTI Tech

Génmódosított növényekkel a klímaváltozás ellen

A génmódosított (gm) növények termesztésbe vonása a klímaváltozás kihívásai és az Európai Unió ezzel összefüggő törekvései miatt is fontos lenne Magyarország számára - mondta Dudits Dénes, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) elnöke, egyben az MTA Szegedi Biológiai Központ igazgatója a témáról kedden szervezett szakmai fórumon Budapesten.

automenedzser.hu Autó

Az autógyártókat nem érdekli a klímaváltozás

Az európai autógyártók nem teljesítik a maguk által kitűzött klímavédelmi célokat - derült ki a németországi Gelsenkirchen műszaki főiskolájának elemzéséből, amelyet a Capital című gazdasági magazin megbízásából készítettek.

hvg.hu Tech

Tíz évünk maradt megállítani a klímaváltozást?

A Times szerint egy kormányok közti, klímaváltozást vizsgáló bizottság jelentése szerint az emberiségnek mindössze tíz éve maradt a környezeti változások megfékezésére, mielőtt olyan, visszafordíthatatlan változások következnek be, amelyek a bolygó egyes részeit lakhatatlanná változtatnák.

MTI Világ

Részletes világjelentés a klímaváltozásról

A tengerek szintje továbbra is legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapítja meg az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testülete (IPCC) február 2-án nyilvánosságra hozandó legújabb jelentésében.

Világ

Készül a nemzeti klímaváltozási stratégia

Már most a hazai össztermék 1 százalékát viszik el a szélsőséges időjárás-változással összefüggésbe hozható károk. Az új éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásról kormányzati stratégia készül.

Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál

Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Joker a Szezám utcába költözött – videó

Joker a Szezám utcába költözött – videó

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!