szerző:
MTI

Kielégíteni a szegények alapszükségleteit, szabályozni a bolygó termékenységéért, a földért és vízért folyó versenyt, biztosítani a jóléthez szükséges energia megtermelését úgy, hogy a környezet és a klíma ne károsodjon, megszabadítani a világot az atomfegyverektől, és megvédeni az óceánokat - ezeket a célokat jelölte meg legfontosabbként az Amerikai Egyesület az Alkalmazott Tudományokért (AAAS) elnevezésű szervezet éves tanácskozásán.

Az AAAS a világ legnagyobb tudós társasága, számtalan országból 120 ezer tagot tömörít, s ennek megfelelően hatalmas a lobbyereje. San Franciscóban tartott tanácskozásán a fő téma a klímakatasztrófa elkerülése, a szegénység enyhítése és az atomfegyverek megszüntetése, és a tudósok jelentős részben tanácstalanok.
 
Az említett öt ügyet a San Fransisco-i konferencián John Holdren, a szervezet elnöke jelölte meg az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásként a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjújában.
 
Rámutatott, a fő gondok megoldását nehezíti, hogy a Föld 192 országa közül legalább egy probléma az ötből minden országot érint, ugyanakkor nem minden esetben szükséges a 192 ország konszenzusa. A klímavédelmi egyezményhez csak tizenhárom állam egyetértésére lenne szükség, ugyanakkor az amerikai kormány a mai napig elutasítja az úgynevezett Kyotói Jegyzőkönyvek aláírását, Kína hivatalos politikája pedig a be nem avatkozás, mert úgy véli, hogy először a nyugati ipari államoknak kellene tenni a klíma védelme érdekében.
 
Az AAAS és az amerikai kormányzat kapcsolata jelenleg történelmi mélyponton van, ugyanis a tudósok közül senki nem számított arra, hogy Washington az ország legjobb szakértőinek véleményét ilyen mértékben hagyja figyelmen kívül, legyen szó a klímapolitikáról, vagy az iraki háborúról. Holdren szerint a Bush adminisztráció a tények elkerülésének politikáját folytatja, pedig az Egyesült Államok tevékeny részvételére mindenképpen szükség van a problémák megoldásához - vélekedett Holdren.
 
A Der Spiegel beszámolója szerint Hans Joachim Schnellhuber, egy potsdami klímakutató intézet vezetője egy új innovációs program beindítását szorgalmazta, tekintettel arra, hogy az elmúlt két évtizedben az energiaszektorban teljesen elhanyagolták a kutatást és a fejlesztést. Kijelentette: "harmadik ipari forradalomra lenne szükség a fenyegető klímaváltozás miatt", olyan technológiai váltásra, mint amilyen a második világháború után következett be. Ha ez nem következik be, akkor a klímaváltozás egymást erősítő folyamatai a még gyorsabb üvegházhatást váltják ki - idézte a kutatót a Der Spiegel internetes kiadásában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A síturizmus jövője a wellness, a klímaváltozás miatt

Jill Jäger brit klímakutató véleménye szerint a Alpokban a turisztikai szolgáltatóknak - ha fenn akarnak maradni - a síturizmusról hosszabb távon át kell állniuk a wellness turizmusra. Az emberiség által okozott globális felmelegedés miatt ugyanis ezentúl enyhe telekre kell számítani.

MTI Világ

Részletes világjelentés a klímaváltozásról

A tengerek szintje továbbra is legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapítja meg az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testülete (IPCC) február 2-án nyilvánosságra hozandó legújabb jelentésében.

MTI Tech

Génmódosított növényekkel a klímaváltozás ellen

A génmódosított (gm) növények termesztésbe vonása a klímaváltozás kihívásai és az Európai Unió ezzel összefüggő törekvései miatt is fontos lenne Magyarország számára - mondta Dudits Dénes, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület (BZBE) elnöke, egyben az MTA Szegedi Biológiai Központ igazgatója a témáról kedden szervezett szakmai fórumon Budapesten.

Világ

Készül a nemzeti klímaváltozási stratégia

Már most a hazai össztermék 1 százalékát viszik el a szélsőséges időjárás-változással összefüggésbe hozható károk. Az új éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásról kormányzati stratégia készül.

automenedzser.hu Autó

Az autógyártókat nem érdekli a klímaváltozás

Az európai autógyártók nem teljesítik a maguk által kitűzött klímavédelmi célokat - derült ki a németországi Gelsenkirchen műszaki főiskolájának elemzéséből, amelyet a Capital című gazdasági magazin megbízásából készítettek.

hvg.hu Shake

A 2007-es cipődivat követi a klímaváltozást

A balettcipők orrát idéző dizájn, telitalp és fémszínek, sportos elegancia – ezek lesznek a 2007-es tavaszi, nyári cipődivat jellemzői, legalábbis a világ egyik legnagyobb cipőkészítő cége szerint.

Trend

Klímaváltozások

Némileg gazdagabb és kuszább lesz a világ 2007-ben, mint az utóbbi években volt, derül ki az alábbi összeállításból. Ráadásul jőni fognak, amiknek jőni kell: az előre nem látható események.

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

Kövér: A lelkészek és a plébánosok felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak

Kövér: A lelkészek és a plébánosok felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak

Helyi iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt

Helyi iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt

Már Pintér Sándor bizalmasa is milliárdos lehet

Már Pintér Sándor bizalmasa is milliárdos lehet