szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sok ígéretes elképzeléssel állnak elő a tudósok arra vonatkozóan, hogyan lehetne megfordítani a globális felmelegedés jelenségét - számolt be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, amely jelentést állít össze a klímaváltozással szembeni lehetséges stratégiákról.

Az egészen kiváló elgondolásoktól kezdve a szinte idióta ötletekig sok terv megfogalmazódik - mondta a The Washington Times pénteki cikke szerint Simon Worden, a NASA kaliforniai, Moffet Fieldben levő kutatóközpontjának vezetője. Worden több kutatóval egyetemben amiatt aggódik, hogy a megoldási javaslatok különféle mellékhatásokkal járnak, tehát minden esetben arról lehet szó, hogy a kisebbik rosszat kell választani.
 
Az egyik elképzelés szerint - amelyet a NASA olyan komolynak ítélt, hogy 75 ezer dollárt fordított a koncepció részleteinek kidolgozására - több gigatonna ként kellene a légkörbe lövellni, hogy a keletkező mesterséges napernyő némileg lehűtse a Föld atmoszféráját.
 
Az Egyesült Államok egyik vezető klímamodellezési intézetében, a coloradói Boulderban működő Országos Légkör-kutató Központban több hete vizsgálják számítógépes szimulációs programokkal a "mesterséges vulkánteória" esélyeit.
 
A kén légkörbe juttatásának ötletét a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 16 évvel ezelőtti kitörése adta: akkor az atmoszféra felső rétegébe került kénrészecskék visszatükrözték a Földre érkező napsugarak egy részét, és egy teljes évig lehűlést okoztak a bolygó felszínén. Az 1995-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Paul Crutzen meteorológus és a néhai Edward Teller fizikus, a hidrogén bomba atyja is egyfajta mesterséges vulkánkitörés előidézését javasolta a klímaváltozás ellenszeréül.
 
A NASA szerint repülőgépekkel, ágyúkkal vagy léggömbökkel is fel lehetne juttatni a ként a légkörbe, a gond csak az, hogy növekedne a kénszennyeződés. "Még mindig ez a kisebbik rossz" - mondta Tom Wigley, az Országos Légkör-kutató Központ munkatársa. A központ modellezése szerint ez a megoldás nem olcsó és nem is hibátlan, havonta több tízezer tonna ként kellene a légkörbe injekciózni a megfelelő hatás érdekében.
 
Egy másik figyelemreméltó javaslat, amelynek végrehajtásához Kaliforniában kísérleti jelleggel már hozzá is fogtak: a planktonteória. Az ötlet szerint vasport kell az óceánok felületére szórni, ami olyan planktonok és algák szaporodásához vezetne, amely kiszívná a széndioxidot a levegőből. A kaliforniai Planktos nevű vállalat a múlt héten Foster Cityben útnak indította hajóját, hogy 50 tonna vasport szórjanak a Csendes-óceán vizébe. Ezzel a módszerrel 1990 óta már több ízben kísérleteztek, több-kevesebb sikerrel. Tim Barnett oceanográfus arra figyelmeztet, hogy a nagy kiterjedésű planktonréteg megváltoztatná a vízrétegek hőmérsékletét, drámai következményekkel járna a tenger élővilágára nézve.

A NASA készülő jelentésében - amelyben olyan javaslat is szerepel, hogy egyfajta mesterséges erdővel vonják ki a széndioxidot a légkörből - nem értékeli az ötleteket, egyelőre csak azt kívánja felvázolni, hogy egyáltalán milyen lehetőségek kínálkoznak a felmelegedési folyamat megfordítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

21 megapolisz pusztulását okozhatja a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt milliós nagyvárosokat fenyeget árvíz, vagy vízhiány : veszélyben van Sanghaj, London, New York, Tokió és Hong-Kong is - állítja Justin Mundy tekintélyes brit környezetvédelmi szakértő, aki egyben a londoni kormány tanácsadója is.

MTI Tech

Svindli a felmelegedés-elmélet?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

euractiv.hu Tech

Végre kimondták: az ember okozza a globális felmelegedést

Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek. A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében.

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas