szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti hírügynökség jogi lépéseket tesz az ellen az ismeretlen személy ellen, aki az elmúlt napokban a Magyar Távirati Iroda Zrt. nevével és logójával visszaélve, az MTI nevében számtalan postafiókra kéretlen elektronikus levelet (spamet) küldött a [email protected] címről. A levél - az MTI nevében - egy dokumentumfilmet reklámoz.

Az elmúlt napokban előfordultak más esetek is, amelyekben a hírolvasókat megtévesztő módon használták fel az MTI híreit - közölte Szántó András, a nemzeti hírügynökség szakmai alelnöke.
   
A nyilvánosság az MTI híreinek csak egy kis részét olvashatja közvetlenül - az MTI nyilvános honlapján -, a többi a nemzeti hírügynökség előfizetőinek közvetítésével, például portálok révén jut el az olvasókhoz.
   
Így fordulhatott elő, hogy március 23-án a Klubrádióban a magyar-orosz kapcsolatokról megszólaltatott szakértővel olyan, az MTI-nek tulajdonított információról beszélgettek, amely az MTI hírkiadásában nem szerepelt. A szóban forgó szöveget a Világgazdaság napilap honlapja, a vg.hu hírportál az MTI egyik internetes előfizetőjének, az Origónak a hírei közül vette át oly módon, hogy nem vált világossá, mi abból az MTI által kiadott szöveg, s mi az, amit az Origo szerkesztői hozzátettek- mondta Szántó András.
   
Ugyancsak a vg.hu által nemrégiben az Index hírportálról átvett, az MTI eredeti hírétől számos ponton eltérő változatot tűzött tollhegyére az Élet és Irodalom publicistája. Ebben az esetben is az történt, hogy MTI-tudósításnak hitte a publicista azt a hírt, amelynek csak egy része származott a hírügynökségtől. Vele és lapjával a félreértést azóta a nyilvánosság előtt a szakma szabályai szerint rendeztük - mondta az MTI alelnöke.
   
A szombaton a hírügynökséghez eljuttatott spam kapcsán az MTI az emailcímére küldött felszólításban arra kérte a hirdetés terjesztőjét, azonnal szüntesse be az MTI nevével való visszaélést. Egyúttal az MTI vezetősége jogi úton is megteszi a szükséges lépéseket - közölte Szántó András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!