szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit kutatók szerint hamis az alacsony ember-szindróma vagy Napóleon-komplexus néven ismert elmélet, miszerint a kistermetű emberek agresszívebbek lennének magasabb növésű társaiknál.

Éppen ellenkezőleg: a Central Lancashire egyetemen végzett kísérlet kimutatta, hogy a magas termetű emberek az erőszakosabbak. A BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság megbízásából végzett kísérletben 10 átlagos és ugyanennyi átlagon aluli, illetve annál nagyobb magasságú alany vett részt, akik úgy tudták, hogy a reakcióidőre, a szem-kéz koordinációra és hasonló jellemzőkre kíváncsiak a kutatók.

A különböző magasságú alanyoknak evőpálcikákkal kellett kardozniuk, a beépített kísérleti személy pedig szándékosan bosszantotta őket: a szabályokat megszegve folyton kikapta társai kezéből és darabokra törte a pálcikát. Kiderült, hogy az alacsonyabbak jól tűrik a provokációt, a magasabbak viszont hamar dühbe gurultak és agresszió tört elő belőlük.

Dr. Mike Eslea kutatásvezető elmondta: "Eredményeink igazolják, hogy az alacsony ember-szindróma csak egy mese." A honlapon megjelent beszámoló szerint a tudós hozzátette: "Amikor egy kis növésű ember erőszakosan viselkedik, az emberek nagy valószínűség szerint rögtön azt gondolják, hogy az agresszió a termetéből fakad, mert ez a tulajdonság nyilvánvaló és megragadja a figyelmet."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Napóleon nadrágja bizonyítja halálos gyomorrákját

Napóleon gyomorrákban halt meg - erre a következtetésre jutott egy bázeli tanulmány, amely a száműzött uralkodó nadrágjaiból következtetett testsúlya alakulására, s amely ezzel az elmélettel ellentmond az eddigi feltevésnek, amely szerint Napóleont megmérgezték.

MTI Világ

Megtalálták Napóleon hadihajóját

I. Napóleon francia császár szerette volna kiterjeszteni uralmát az Adriai-tengerre, de az angolokkal folytatott heves tengeri csatában 1812. február 22-én vereséget szenvedett. Az egyik kétárbocos vitorlásának, a Mercure-nek a maradványait a közelmúltban találták meg az olaszországi Lignano Sabbiadorótól mintegy hét mérföldre.

MTI Világ

Elkelt Napóleon szemfoga

Négy és fél millió forintért kelt el Napóleon egyik foga, vagy legalábbis egy fog, amelyről úgy tudják, hogy valaha a császár állkapcsában volt.

MTI Kult

Kalapács alatt Napóleon levele

A Joséphine császárnénak írt levél kikiáltási ára 50 ezer dollár, azaz 10,6 millió forint - írja a NEWSru, című orosz hírportál.

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen