szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legújabb mérések szerint az Amazonas a világ leghosszabb folyója. Eddig a Nílust tartották annak, de bebizonyosodott, hogy míg ez utóbbi "csak" 6.695 km, addig az Amazonas 6.850 km hosszú - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Francisco de Orellana Trujillo spanyol kutató volt az első, aki a 16. században megpróbálta végigjárni a folyót, de expedícióját harcos nők támadták meg. Ezért kapta a folyó brazíliai szakaszán az Amazonas nevet, amely visszautal a görög mitológiára. Annak az öt országnak a lakói, amelyen keresztül folyik, más-más néven ismerik: Lloqueta, Apurimac, Ena, Tambo, Ucayali, Maranon, Solimoes - mind az általunk csak Amazonasnak ismert folyam helyi neve.

Annak, hogy az Amazonas sokáig csak a világ második leghosszabb folyójának számított, az volt az oka, hogy a kutatók nem tudtak eljutni a forrásáig. Először két brazil felfedezőnek, Paula Salhanának és Roberto Wernecknek sikerült ez 1994-ben, de nekik is 13 évet kellett várniuk, míg összeállt egy tudományos expedíció, amely megerősítette felfedezésüket.

Az expedícióban részt vett a brazil földrajzi és statisztikai intézet, valamint a nemzeti űrkutatási központ. A kutatók 14 napig követték a folyót járatlan utakon, zord éghajlati körülmények mellet, míg ők is azonosítani tudták a forrást a perui Andok déli részében, 5600 méter magasban a Mismi hegyen. A hegy gleccseréből táplálkozó Apacheta érből ered a hatalmas folyó.

Az expedíció munkájának eredményeit, amelyekhez műholdas felvételek is hozzájárultak, ismertetik a tudományos világgal, és ezután már csak a térképek kiigazítása következik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Titkos folyó Moszkva alatt – galériával

A Neglinnaja folyó, ismertebb nevén a Neglimna vagy Neglinka egy 7,5 kilométer hosszú föld alatti folyó, a Moszkva folyó mellékága, mely az orosz főváros központi részén folyik keresztül. A Sándor Kertet 1819-21 között építették a mesterséges meder fölé.