szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Publikus adatárrat hoz létre az Amerikai Űrhajozási Hivatal ötven évnyi fotó- és videóarchívumából. A digitalizálást és rendszerezést az Internet Archive végzi, a kollekció folyamatosan bővül az elkövetkező évek során.

Míg a NASA gyűjteményének jó részét az interneten tárolja, archívumuk olyannyira nincsen rendszerezve, hogy az egyszeri felhasználó nehezen képes benne megtalálni bármit is. Az ügynökség sajtófelelőse, Bob Jacobs úgy nyilatkozott múlt héten csütörtökön, hogy a San Franciscó-i székhelyű archive.org-nak adja át ötven évnyi anyagát szkennelésre, rendszerezésre és tárolásra. Így a felhasználók könnyedén megtalálhatják az őket érdeklő tartalmakat mind kis-, mind nagyfelbontásban. A projektet alapítványi pénzekből, adományokból és magánszemélyek támogatásaiból tartják majd fenn.

A hivatal az Internet Archive-hoz merevlemezeken juttatja el digitális anyagait, ezek mellett pedig folyamatosan küldi nekik nyomtatott dokumentumait, mikrofilmeit, könyveit, hanganyagait és VHS-kazettáit, amiket digitalizálva adnak hozzá az online archívumhoz. A tervek szerint az első két évben a NASA digitális fotóanyagát szortírozzák, majd a harmadik évben az analóg képeket helyezik el a kollekcióban. Eközben az Internet Archive szakemberei automata szkennelési és kategorizáló rendszert dolgoznak ki.

Paul Hickman, az IA menedzsere elmondta a Computer Worldnek, a digitális kollekciót a cég nagyteljesítményű szerverein tárolja San Fransiscoban, Európában, illetve Egyiptomban. A csoport jelenleg 5 petabájtnyi adatot kezel, ez hozzávetőlegesen a világ összes nyomtatott anyagának negyvenedrészével egyenértékű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

19 millió dolláros űrvécét vett a NASA

Az amerikai űrhajózási hivatal 19 millió dollárért vásárolt egy WC-t a nemzetközi űrállomásra. A NASA a saját fejlesztés helyett az orosz űrügynökségtől vette meg az űrklozetet.

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat