szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Háromdimenziós fotók készítéséhez használatos lencserendszert mutatott be az Adobe. A technológia lényege a mélységélesség érzékelése: egy fotón pár kattintással meg lehet változtatni a fókuszpontot vagy akár a kép bizonyos pontján található nemkívánatos motívumok vagy akár tárgyak is törölhetők.

© audioblog.fr
A rovarok összetett szeméhez hasonlító lencse 19 különböző, egymástól alig eltérő szögből rögzíti a kívánt képet. Ezek után egy szoftverben a képekből kinyerik a mélységélességgel kapcsolatos információkat, majd az adatok ismeretében úgy állítják össze a képeket, hogy azokból egy háromdimenziós jelenet áll össze. Ezek után könnyűszerrel el lehet tüntetni a kép bármely részét. Arra is lehetőség nyílik, hogy bizonyos tárgyakat fókuszba lehessen hozni (ekkor élessé válnak), vagy el lehet róluk venni azt (ilyenkor a fókuszpontból elkerülve elmosódnak).

A bejelentést Dave Story, az Adobe termékfejlesztési alelnöke tette Franciaországban, ahol a lencse eddig egyetlen prototípusát mutatta be a szakújságíróknak. Elképzelései szerint a grafikusok világszerte elismert és használt manipulációs programja, a Photoshop olyan eszközökkel is bővülhet, amely hasonló megoldásokat biztosíthat a digitális fotókkal dolgozók számára. Az ötlet maga nem új, az Osakai Egyetem Jun Tanida vezette kutatócsoportja közel fél éve jelentette be a kilenc apró lencséből összeállított TOMBO (Thin Observation Module by Bound Optics) rendszert, amely szinte megegyező elvi alapon működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki