szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világszervezet környezetvédelmi programjának (UNEP) Globális Környezetvédelmi Előrejelzése (GEO-4) szerint a bolygót fenyegető problémák súlyosabbak, mint korábban becsülték.

Az El Nino jelenség is a klímaváltozás
számlájára írható
© NASA
Az Ars Tecnica nevű weboldal értesülése szerint a négyszáz vezető tudós által összeállított GEO-4-jelentés szerint a légköri szén-dioxid szintje jóval gyorsabban emelkedik, mint korábban feltételezték, s ez azzal járhat, hogy az átlagos középhőmérséklet is tovább emelkedik majd. A tanulmány szerint az emberiség jóval intenzívebben használja fel a rendelkezésére álló nyersanyagokat és energiaforrásokat, mint ahogy megtehetné.

A jelentés kitér rá, hogy volt néhány sikeresnek tekinthető kezdeményezés, mint például a Montreal Protocol, amelynek segítségével sikerült megállítani az ózonpajzs elvékonyodását. Emellett azonban olyan problémákkal kell az emberiségnek szembenéznie, mint a túlhalászás, a melegedő tengerek miatt pusztuló korallzátonyok – és a biológiai sokszínűség emiatt bekövetkező csökkenése. A jelentés szerint 1961 óta megháromszorozódott a tengerekből származó élelmiszerek fogyasztása, s számos halfajtát olyan mértékben lehalásztak, hogy már soha nem fog helyreállni a természetes számuk a világ tengereiben.

Az óceánok azonban nem az egyetlen problémát jelentik: az édesvízkészletekkel is komoly gond van, többek között mert rengeteg a szennyezés: a világ egyik vezető haláloka a szennyezett, fertőzött víz. A GEO-4 szerint a világ édesvíz-felhasználásának 70 százaléka öntözésre megy, ám az egyre gyarapodó népesség élelmezési igényeinek kielégítése érdekében ezt a mennyiséget az előttünk álló öt évtizedben meg kell majd duplázni. Nem beszélve a különböző ipari szennyezőanyagokról – a nehézfémektől a szerves vegyületekig –, amelyek szennyezik a bioszférát, ezáltal a táplálékunkat is. A jelentés szerint amíg ezek a problémák aránytalanul sújtják a bolygó szegényebb régióit, a fejlett országok sem menekülhetnek a gondok elől.

Az emberiség jelenleg egyharmaddal több erőforrást használ fel annál, mint amit a bolygó kínál, s mindezt úgy, hogy a Föld teljes lakosságának csupán hatoda él fejlett, iparosodott országokban. Kína és India lakosságát a dinamikus fejlődés ellenére fizikai képtelenség ugyanazokkal a szolgáltatásokkal és javakkal ellátni, mint az USA és Európa polgárait.

Hasonlattal élve: a Föld lakossága jelen pillanatban épp az utolsó filléreket hívja le bankkártyája hitelkeretéből, s rövidesen problémái lesznek a törlesztőrészletekkel. Hacsak nem valósul meg záros határidőn belül a globális összefogás a fenti problémák orvoslására, a GEO-4 szerint hamarosan elérjük azt a pontot, amikor már nem lehet majd helyreállítani az emberiség által okozott károkat. Az összefogásra pedig vajmi kevés esély van, ráadásul az előrejelzések szerint 2050-re a bolygó lakosságának létszáma eléri a 9 milliárdot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

hvg.hu Itthon

A klímaváltozás jobban is izgathatná a pártokat

A pártok annak ellenére keveset foglalkoznak klímaváltozással, hogy a választók kétharmada elvárná ezt tőlük. A felnőtt lakosság közel fele úgy véli, hogy már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.

MTI Világ

Klímaváltozás: szövetséget ajánl az EU

A negatív hatású éghajlatváltozás elleni harc fokozása érdekében szövetséget ajánl az Európai Unió a szegény, fejlődő országoknak - ennek keretében egyebek között jelentős uniós támogatással igyekeznek javítani az érintett országok felkészültségét természeti katasztrófákra.