szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Halolajat növényekből is elő tudnak állítani, ha a megfelelő géneket átültetik beléjük, ezáltal a életfontosságú zsírsavak növényi forrásból is kinyerhetővé válhatnak - olvasható a BBC News honlapján.

Brit kutatók egysejtű algákból emelték ki a kulcsgéneket, s ezeket lenbe, repcébe vagy más olajos növénybe ültették át, majd megfigyelték, hogy a növények ezáltal képesek omega-3 zsírsavakat szintetizálni.

Az omega-3 zsírsavak többek közt halakban találhatóak, de nem maguk a halak termelik őket, hanem azok a tengeri mikrobák, amelyeket elfogyasztanak.

A kutatók célja, hogy a genetikailag módosított növényekből nyert olajat csirkéket, teheneket és más haszonállatokat táplálékához keverik, ezáltal omega-3 zsírsavakban gazdag hús, tej és tojás termelhető.

Az FSA (Food Standards Agency) brit élelmezésügyi intézet szerint az angol lakosságnak csak a 30 százaléka fogyasztja el a napi ajánlott 450 milligramm omega-3 zsírsavat, amely főként a szív egészséges működéséhez elengedhetetlen.

Az FSA szerint egy embernek hetente kétszer kellene halat ennie, ebből egyszer olajos halat. Csakhogy az óceánok halállománya fogyatkozóban van, s a tengerek amúgy is egyre szennyezettebbek, ezért is fáradoznak azon a brit kutatók, hogy az omega-3 zsírsavak más forrásból is hozzáférhetőek legyenek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

A halolajak csökkenthetik a szembetegségek kockázatát

A legújabb kutatások megnövelt mennyiségű halolajból származó zsírsav bevitelét javasolják. Ez ugyanis sokat segíthet az előrehaladott korral járó, úgynevezett retinaráncolódás (ARM) megelőzésében – írja a Reuters. Ez annál is fontosabb, mert az ARM akár vaksághoz is vezethet.

hvg.hu Plázs

A halzsír egészséges

Egy kutatás szerint jelentősen csökken a veserák kialakulásának esélye azoknál a svéd nőknél, akik zsírosabb halat, makrélát, lazacot vagy heringet fogyasztanak.

hvg.hu Plázs

A halevés jó tesz a szívritmusnak

A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.