szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Hackerek törtek be a két jelentős amerikai tudományos laborba, a tennesse-i Oak Ridge National Laboratory-ba (ORNL), illetve az új-mexikói Los Alamos National Laboratory-ba, számol be az esetről a PC World.

Az ORNL számítógéphálózatáról azon vendégek listáját sikerült megszerezni, akik 1990 és 2004 között a laborban jártak, születési dátumukkal és társadalombiztosítási számaikkal együtt. Évente körülbelül háromezer kutató fordul meg az intézményben, ami gyakorlatilag az amerikai tudományos élet egyik alappillérének számít.
Az ismeretlen támadók trójai programokat tartalmazó emailekkel bombázták a levelezőrendszert, amelyek megnyitáskor aktiválódtak és belülről semlegesítették a biztonsági rendszert, amely valószínűvé teszi, hogy a támadást kifejezetten a labor ellen tervezték meg. Thorn Mason, az ORNL igazgatójának elmondása szerint a labor egy ideig nem szolgálhat pontos információkkal a támadás részleteit illetően, viszont az intézmény felállított egy weboldalt, amelyen olvashatóak a legújabb hivatalos tájékoztatások, valamint tanácsok arról, hog ymiként lehet minimalizálni a személyiségtolvajlás veszélyét.

Míg a los alamosi laborról kevesebbet tudni, úgy hírlik, a támadások időben úgy követték egymást, hogy több mint valószínű, hogy a két esetnek sok köze van egymáshoz. Az intézmény az elmúlt években több kellemetlen biztonságtechnikai esettel is szembesült: 2007 augusztusában kiderült, hogy a labor titkos nukleáris adatokat küldött tovább emailben, míg 2006-ban a hírek szerint egy olyan drogdílerre akadtak, akinél egy olyan pendrive-ot találtak, amelyen nukleáris fegyverek tesztjeivel kapcsolatos adatok voltak, két évvel ezelőtt pedig még azzal is meggyanúsították a labort, hogy értékes adatokkal teli merevlemezek tűntek el náluk nyomtalanul.

Az Oak Ridge laborban főként a belbiztonsági és katonai jellegű technológiai fejlesztések hangsúlyosak, valamint itt található meg a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépe. A Los Alamos szintén több, különböző jellegű kutatást végez, szakterületük azonban inkább a nukleáris fegyverek kutatása - a labor egyike annak a két kutatóintézetnek, amely az USA területén hasonló kutatásokat végez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt