szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Két kis freeware programmal meglepően sok helyet szabadíthatunk fel a a merevlemezünkön.

Két kis freeware programmal meglepően sok helyet szabadíthatunk fel a a merevlemezünkön. Az első program, az Easy Duplicate Finder, a rendszerezetlen zene- és fotótárral rendelkezők életében hozhat változást. A háromszor átkonvertált, jobbra-balra másolt, iTunes által megkavart, hosszú évek óta halmozódó MP3 gyűjtemények egészen elképesztő méretet tudnak ölteni, de gyakran kiderül, hogy részben feleslegesen, mert jó pár szám, album többször van meg bennük. Ugyanígy a sokat fotózók is előbb-utóbb szembesülnek azzal, hogy a „ha még egyszer elmentjük, abból baj nem lehet" elv valóban igaz, de a tárhelyet is zabálja. Az Easy Duplicate File Finder egy nagyon gyors, nagyon egyszerű és nagyon kicsi program, amelynek a segítségével elbánhatunk felesleges adatainkkal. Az alkalmazásnak megadhatjuk, hogy mely könyvtárainkat és meghajtóinkat fésülje át, és ha elkészült, szépen egymás mellé rendezi a megegyező méretű és típusú fájlokat. CRC-vizsgálatot is folytat, úgyhogy nagyjából biztosnak vehetjük, amit állít.

Célratörő kezelőfelület, gyors működés

A következő lépés – szerencsére – nem automatizálható, egyenként ki kell jelölnünk azokat az állományokat, amelyektől szeretnénk megszabadulni. Az összetartozó fájlokat a listában mindig adott színnel jelöli a program, így nem fogjuk összekeverni a különböző forrásból származó másolatokat. Természetesen méret szerint is rendezhetők a találatok, hogy célratörők lehessünk. A z eredményt táblázatba is exportálhatjuk, bár ennek nem egészen látjuk a hasznát.
Egy fontos beállítás: mielőtt nekiállnánk kiirtani a rendszerfájljainkat, kapcsoljuk be a Protect System Folders és a Protect Other System Files opciót.
Természetesen változó, hogy ezzel a programmal mennyi helyet tudunk felszabadítani, de valószínűleg meglepődünk rajta, hogy milyen sokat. Az alkalmazás nemcsak arra jó, hogy tárkapacitást spóroljon nekünk, hanem arra is, hogy rendet rakjon a dolgaink között, hiszen kevesebb fájl között könnyebben eligazodik az ember.
Ha így sem szabadult még fel elég helyünk, akkor felkészülhetünk még egy kis rendrakásra a Windirstats-szal. A Linuxra és Macre is elérhető hasonló alkalmazások windowsos honosítása ez a program, ami megmutatja nekünk, hogy mi is zabálja a helyet a számítógépünkön. Miután beolvasta a winchesterünk adatait, különböző színű téglalapokkal jelzi, hogy milyen típusú fájlok mennyit foglalnak a meghajtón. Ha például meg voltunk róla győződve, hogy az MP3-ak a ludasak a Windows csökkent tárhelyről szóló üzeneteinek, és kiderül, hogy ISO-fájlok foglalnak el elképesztő mennyiségű helyet, akkor könnyen lehet, hogy egy régi DVD-backupot felejtettünk el annak idején letörölni.

Hogy megtaláljuk mivel is van tele a winchester

A különböző színekhez persze jelmagyarázatot is kapunk. Nemcsak azt láthatjuk, hogy a fájltípusok mennyi helyet foglalnak, hanem azt is, hogy a tárhelyünk hány százalékáért felelősek a különböző könyvtárak. Így azután nem nehéz kiszűrni a bujkáló tartalmakat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Vista tuningolás

A Tweak VI használata nem túl egyszerű, mivel a rendszer – az...

techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Fellebbezett a Manchester City a BL-kizárása ellen

Fellebbezett a Manchester City a BL-kizárása ellen

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott