szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Július elsején nyílik az ausztrál Új-Dél-Wales első öko-temetője. Az elhunytakat itt lebomló, környezetbarát koporsókba helyezik egy védett koalamenedék gumifái közé - a sírhelyek pontos megtalálásához azonban már műholdas navigációs készülékek kellenek.


© Colin Hamilton
A környezetbarát temetés egyre erősebb trend a világban, mondta el a Lismore Memorial Park Cemetery temető koordinátora, Kris Whitney a Sydney Morning Herald lapnak, az öko-temető pedig egyaránt kíméli a talajt, a flórát és faunát is.

"A sírköveket természetes sziklákból faragjuk ki, továbbá azt szeretnénk, ha az itt elhelyezett koporsók fonott vesszőből, ültetvényről hozott fenyőből vagy újrafeldolgozott kartonból készülnének. Az érdeklődő családok körbejárhatják a cserjést és kiválaszthatják a nekik tetsző területet és a sír fekvését is - a test ugyanis bármely irányba feküdhet. Garantálhatjuk azt is, hogy a sír öt méteres környezetét nem zavarja meg semmi, valamint rögzítjük a sírhely pontos GPS-koordinátáit is", nyilatkozta Whitney, aki hozzátette: a szeretteiket meglátogatók szükség esetén műholdas GPS-készüléket is kézhez kaphatnak. Ami a szolgáltatás árait illeti: a bio-temetés 2000 ausztrál dollárba kerülne, amely csak kétharmada az átlagos ausztrál temetési árnak.

A Lismore Memorial Park melletti ökotemető Ausztrália negyedik "természetes temetési" területe - mindegyik ilyen zóna hagyományos krematórium közelében található. A földrész másik három ilyen pontja Nyugat-Ausztráliában, Tanzániában, illetve Victoria államban lelhető fel.

Az öko-temetés ötletét a környezetvédők is támogatják: szerintük ugyanis mind a hagyományos temetések, mind pedig a hamvasztások károsítják a környezetet - az üvegházhatást fokozó gázok mellett a talajba és a vízbe egyaránt beszivárgó vegyianyagok jelentik a fő veszélyeket, de még a gránit sírköveket is Kínából kell szállítani, ami további környezetszennyezéssel jár együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Temetkezési vállalkozás melegeknek

Szivárványszínű urnát, virágmintás koporsót, szexis egyenruhába öltöztetett koporsóvivőket és sok hasonló kegyeleti szolgáltatást kínál az első olyan német temetkezési vállalkozás, amely homoszexuálisokra szakosodott.

László Éva Lilla Vállalkozás

Mennyiért nyugodhatunk békében? - temetkezési körkép

A halál továbbra is jó üzlet, a végső búcsúnak felekezeti hovatartozástól függetlenül borsos ára van. A gyászolók igényeik – és pénztárcájuk – szerint a többszázezer forintos „olcsó” temetéstől a nem ritkán milliókra rúgó exkluzív búcsúztatásig, szolgáltatások tömkelegéből válogathatnak. A hvg.hu utánajárt, hány temetkezési szolgáltató közül választhatnak a hozzátartozók, és mennyiért. Sorozatunk első részében kivesézzük, hogyan alakulnak a budapesti temetőkben a sírhelyárak, és miért olyan népszerű hazánkban a szórásos temetés.

MTI Világ

Sugárzó földet találtak Spanyolországban

Negyvenkét évvel az amerikai atomarzenál történetének legnagyobb balesete után radioaktív földdel teli gödrökre bukkantak Spanyolországban, a szerencsétlenség helyszínétől nem messze.

MTI Itthon

Emelkednek a temetkezési díjak a fővárosban

A kormánypárti képviselők szavazataival döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy jövőre 9,3 százalékkal drágul az önkormányzat temetkezési részvénytársaságánál a kegyeleti közszolgáltatások ára.

László Éva Lilla Vállalkozás

Mi vár ránk a halál után? – új távlatok a temetkezésben

A temetkezési szertartások menete felekezeti és anyagi szempontból eltérő lehet. A hvg.hu utánajárt, hogyan zajlik a légi temetés, illetve a végső búcsú egy katolikus és egy ortodox zsidó közösségben, mindemellett az eddig kevéssé ismert, „negyedik” típusú – hamvasztásos - temetkezési módról is szót ejtünk.

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen