szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Az amerikai Kongresszusi Kutatószolgálat (CSR) közelmúltban publikált jelentése szerint Amerika nincs egyedül a világhálón - az általa katonai tréningre és hírszerzésre használt web 2.0-s technológiák ugyanis más nemzeteknél is ugyanúgy megtalálhatóak. A Scientific American híradása mégis csak az amerikai oldal eredményeit taglalja.


Ilyen a civilek virtuális világa: ez még látható
© AP
A CRS jelentése szerint a web 2.0 népszerűsége az amerikai katonaságon belül a fiatal tiszteknek köszönhető, az általuk létrehozott online közösségek már az iraki háború idején is segítettek stratégiai fontosságú információk terjesztésében. 2004-ben az a CAVNet nevű hálózat is létrejött, amely gyors hozzáférést biztosít a hírszerzési adatokhoz, de emellett vannak olyan információs oldalak is, amelyeket csak hivatásos tisztek érhetnek el; ilyen a Company Command vagy a Platoon Leader.

A webes alkalmazások mellett a katonaság egyre nagyobb érdeklődést mutat a virtuálisvalóság-alapú technológiák és a virtuális világok iránt. A CSR technológiai és nemzetbiztonsági specialistája, Clay Wilson szerint a VR-alapú tréningeken egyszerre sokan tudnak szimulált környezetben együttműködni akár még civilekkel és orvosokkal is, ténylegesen éles bevetésen érezhetik magukat a katonák - olyannyira, hogy lófráló civilekkel is találkozhatnak, akikkel kapcsolatba is léphetnek.

Ilyen rendszer a Sentient Worldwide Simulation, amely létező városok aprólékos részletességű modelljeit tartalmazza (hasonlóan a különféle épületekkel telezsúfolt Second Life-hoz). Ennek célja az, hogy az orvosokat, illetve a National Guard tagjait készítse fel vészhelyzet esetére. Nagyobb léptékűnek tűnik a Noble Resolve rendszere, amely az összhaderőnemi kötelékparancsnokok városi harci képességeit kívánja fejleszteni. Egy bevetés például ebben a szimulátorban abból az alaphelyzetből indít, hogy nukleáris bomba robban hamarosan. A katonáknak helyi, állambeli, nemzeti és nemzetközi tisztekkel és hivatalokkal kell kapcsolatba lépniük, megtalálniuk a bombát, egyúttal a várost is fel kell készíteniük a tömeges evakuációra. Az elmúlt években a Pentagon is tesztelte a virtuális valóságot: az intézmény főként a poszt-traumatikus stresszben szenvedő veteránokat szembesíti a szimulációban a háborús zónában szerzett félelmeikkel és emlékeikkel - a katonaság szerint ez talán még könnyebb is a videojátékokon felnőtt generáció tagjainak.

A CRS vizsgálata több kérdést is felvet, amellyel a Kongresszusnak szembe kell néznie: hogyan képes megvédeni a cybertámadásoktól az amerikai hálózatokat, mennyire kezelheti a Védelmi Minisztérium a netet támadási felületként más országok ellen, miképpen tudja az amerikai hírszerzés hasznosítani az internetet a terrorista szervezetek utáni kutatásban, írja a Scientific American.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

A levegőnél is könnyebb anyag megvéd a robbanásoktól

Olajfoltokat szív fel és lakásokat véd meg a robbantásoktól a 21. század új csodaanyaga, ami még a marsi asztronautákat is képes megvédeni az extrém hidegtől. Manapság teniszütőkben található meg a legkönnyebben, felhasználási lehetőségei azonban ennél jóval hasznosabbak.

Bari Máriusz Tech

Gondolattal mozgat távoli tárgyakat a majom, a katonaság izgatott

Észak-Karolinából mozgatta meg az Idoya nevű majom egy Japánban elhelyezett humanoid robot lábait, csupán gondolatait és az internetet használva. Ez az első olyan eset, amikor agyi aktivitásnak köszönhetően mozdult meg robotláb. A kísérlet a katonaság és a tudományos élet képviselőit is meggyőzte.

hvg.hu Tech

Hidegháború 2.0 - elektronikus hadviselés napjainkban

Kínát és Oroszországot tartja a legnagyobb fenyegetésnek az amerikai vezérkar a cyber-hadviselés terén, bár az internetes támadások forráshelyét minden esetben gondosan álcázzák. Újraéledne a hidegháborús paranoia?

hvg.hu Tech

Jógát, reikit, távgyógyítást hajlandó használni az amerikai haderő

Új, alternatív módszereket hajlandó támogatni az amerikai katonaság. Az agysérülések és a poszt-traumatikus stressz hatásainak leküzdésére négymillió dolláros programot indított, amely felkarolja a bioenergetikát, a jógát, a transzcendentális meditációt és többek között a csikungot is, értesült a Wired.

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek