szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows XP automatikusan frissíti magát, és ennek a tevékenységnek az a...

A Windows XP automatikusan frissíti magát, és ennek a tevékenységnek az a nyílegyenes következménye, hogy a merevlemezen egyre csak gyűlnek a felesleges fájlok. A C:\Windows könyvtárat tanulmányozva azt látjuk, hogy temérdek rejtett attribútumú alkönyvtár halmozódik benne, amelyek neve úgy kezdődik, hogy $NtUninstall… Ezek természetesen nem teljesen felesleges könyvtárak, lényegében a frissítési művelet közben keletkező biztonsági másolatokat tárolják, amelyek segítségével bármikor visszavonhatjuk a nem kívánt frissítéseket.
Ez azonban ritkán fordul elő, mondhatni soha. A szóban forgó könyvtárak mérete 1-2 Mbájttól több tíz Mbájtig terjedhet, így pár év alatt több száz megányi uninstall információt gyűjthetünk össze a merevlemezen – ami felesleges helypocsékolás.
Ezeket a könyvtárakat bármikor manuálisan törölhetjük, de egy apró és ingyenes program még inkább megkönnyíti a műveletet. A program neve XP Remove Hotfix Backup, és letölthető többek között a  http://www.dougknox.com/xp/utils/xp_hotfix_backup.htm címről. Mérete „bezippelve” 29 Kbájt.

A biztonsági másolatok eltávolításával többé nem vonhatók vissza a Windows-frissítések

A program egyetlen .exe fájlból áll, ennek elindításához előbb csomagoljuk ki a zip állományt egy tetszőleges könyvtárba, majd kattintsunk duplán a program ikonján. Feljön az üdvözlőablak, amelyben kattintsunk a Continue gombra. A következő képernyőn láthatjuk, mely biztonsági másolatok irthatók ki a gépünkről. Lejjebb azt is bejelölhetjük, hogy a szintén felesleges naplófájlok is eltávolításra kerüljenek.
Végezetül kattintsunk a Remove Backup Files and Add/Remove entries gombra, és pár másodperc alatt megszabadulunk a szeméthegytől.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!