szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán fővárosban fészkelő madaraktól a természetvédők méhek segítségével tartanák távol a kis cséreket rendszeresen megtámadó varjakat.

A National Geographic magazin értesülései szerint a zöldek azért választották a mézgyűjtő rovarokat, mert a méhek könnyebben támadnak rá a kaptáraikhoz közelítő sötét színű élőlényekre.

A méhek kaptárait ezért vidékről egy nagy víztisztító üzem tetejére telepítették át a tokiói repülőtér mellett, ahol közel 4000 kis csér (Sternula albifrons) pihen, miután átrepülték a Csendes-óceánt Ausztráliából, vagy Új-Zélandról indulva. A csérek, bár nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, a japán Vörös Könyv szerint a „sérülékeny” kategóriába tartozik.

Az országban zajló építkezések következtében a csérek élőhelyének mérete egyre csökken, s a kutatók szerint jó esély van rá, hogy rövid időn belül bekerüljenek a valóban veszélyeztetett fajok közé.

A helyzetüket súlyosbítja, hogy a varjak előszeretettel vadásznak rájuk. Néhány évvel ezelőtt emlékezetes puszítást végeztek a fekete madarak, amikor a fenti kolónia mintegy 300 tojását és 160 fiókáját falták fel. Azóta jóval kevesebb kis csér fészkel a reptér mellett.

„A fiókák nem tudják megvédeni magukat a varjakkal szemben, így megvizsgáltuk a különböző módszereket, amelyektől azt reméltük, hogy távol tarthatják a ragadozókat” – magyarázta a National Geographicnak Naoya Masuda, a kis cséreket védő non-profit szervezet a Little Tern Project egyik tagja. „Próbáltuk hálókkal körülvenni a fákat, horgászdamillal is kísérleteztünk, de nem működött.”

A megoldást végül a városi vezetés egyik hivatalnoka hozta el, amikor összeismertette a csoport tagjait a Ginza Bee Project (GBP) vezetőivel. Ez utóbbi, szintén non-profit szervezet az elegáns Ginza bevásárló-negyedben helyezett el kaptárokat, hogy a városlakók tudását bővítse a mezőgazdasággal kapcsolatban. A GBP emellett mintegy 600 kilogramm mézet is elad évente, valamint a méhek viselkedését is tanulmányozzák.

A csoport vezetője, Kazuo Takayasu szerint az egyik ilyen megfigyelésük szülte a megoldást.

„A vadonban élő mézgyűjtő méheknél megfigyelték, hogy hevesen támadják a kaptár felé közelítő fekete színű objektumokat” – fejtette ki Takayasu. „Ez az ösztön a háziméheknél is működik. Több tesztet is végeztünk fekete és fehér ballonokkal, a méhek mindig az elsőnek rontottak neki.”

A feltételezések szerint a rovarok a medvék elleni védekezés miatt alakították ki ezt a viselkedésmintát, a sötét színű állatok ugyanis előszeretettel lakmároznak a mézből.

„Néhány tányérnyi ételmaradékkal odacsalogattuk a varjakat, s megnéztük, a méhek hogyan reagálnak rájuk” – magyarázta Takayasu. „A kísérlet sikeres volt, a varjakat elűztük, s azóta se jöttek vissza.

A kezdeti sikereken felbuzdulva mintegy húszezer méhet telepítettek a repülőtér tőszomszédságában álló Morigasaki víztisztító üzem tetejére. Naoya Masuda szerint a csérek és a méhek azóta jó szomszédként élnek egymás mellett.

„Egyelőre még nem tökéletes a rendszer, de a csérek számának csökkenése lelassult, ezért bizakodóak vagyunk” – tette hozzá a madárrajongó fiatalember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A jó méh holtig tanul

A méhek idősebb korukra egyre okosabbak lesznek, jóllehet őket sem kerülik el a munkahelyi betegségek, és egy kilogramm méz elkészítéséhez óriási távolságokat kell megtenniük.

Panoráma Tech

A méhek térképről tájékozódnak

Az állatok lényegesen többet tudnak annál, mint amennyit valaha is várt tőlük az ember – állítja Randolf Menzel, a berlini Freie Universität kutatója, aki az amerikai Tudományos Akadémia kiadványában arról számolt be, hogy például a méhek térképeket rögzítenek tudatukban, hogy azután tájékozódni tudjanak a környezetükben.

Tech

A méhek túlélték a dínók kipusztulását

A trópusi méhek túlélték azt a világméretű természeti katasztrófát, amely 65 millió évvel ezelőtt nagy valószínűséggel a dinoszauruszok kipusztulását is okozta – állítja egy amerikai kutató.

hvg.hu Tech

Hatékonyabb szerverek készülhetnek a méhek segítségével

A mézgyűjtő rovarok jellegzetes táncuk segítségével magyarázzák el társaiknak, merre található a nektárforrás. Egy amerikai egyetem kutatói ennek a módszernek a felhasználásával igyekeznek hatékonyabbá tenni az internetes adatforgalmat.

hvg.hu Tech

Veszélyes lehet a méhekre a mobiltelefónia

Az Egyesült Államokban a méhészek által tartott rovarok kétharmada odaveszett, meglehet, a mobiltelefonok káros hatása miatt: a rovarok hirtelen elhagyták a kast, és nem tértek vissza. A jelenség már Európában is megfigyelhető: egy vezető brit méhész, John Chapple elmondta, hogy a vizsgált negyven kasból huszonhármat elhagytak az apró állatok.

Tech

A méheknek is kell pihenés

A méhek szinte minden nép nyelvében a szinonimáját jelentik a szorgalomnak: a dolgozó méhek nyáron hajnaltól napnyugtáig ingáznak a kaptár és a mezők, gyümölcsfák között, hogy nektárral és virágporral lássák el a méhkasban élő társaikat, a királynőt és a fiasítást, valamint az ingyenélő heréket.