szerző:
hvg.hu

Egy volt Apollo-űrhajós szerint nem biztos, hogy az atomfegyverek jelentik a megfelelő megoldást a nagy méretű aszteroidák ellen, amelyek becsapódásuk esetén tragikus következményekkel járnának a Föld lakosságára nézve.

A Wired magazin blogja szerint az Apollo-program kapcsána  holdjárót is vezető Rusty Schweickart egy San Franciscóban tartott előadása során foglalt állást a nukleáris fegyverek űrbéli használata ellen.

A kutatóként is dolgozó szakember szerint a legtöbb efféle űrbéli objektumnak – a legnagyobb méretűeket kivéve – módosítani lehet a pályáját, ha hátulról meglökik vagy távirányítású űrhajóval egyszerűen arrébb vontatják.

Schweickart nagyon bízik az amerikai űrügynökség, a NASA döntéseiben, de jelen esetben úgy érzi, hogy politikai nyomásra adtak ki közleményt arról, hogy az atomfegyverek jelenthetik a megoldást az ilyen esetekre. Az ex-űrhajós szerint ez csak egy ürügy, hogy az amerikai kormány nukleáris rakétákat telepítsen az űrbe.

Az egykori asztronauta B612 Foundation nevű alapítványával ennél békésebb módszerekkel állna elő, amelyek már 2015-től bevethetőek lennének.

Jelenleg az emberiség csupán a töredékét tartja szemmel azoknak az űrbéli objektumoknak, amelyek súlyos károkat okozhatnának a bolygónak. Az előttünk álló évtizedekben azonban újabb, fejlettebb űrteleszkópok állnak majd üzembe, amelyek segítségével időben észlelhetjük a fenyegető veszélyt.

Schweickart a jelenlegi helyzetet ahhoz hasonlította, mint ha valaki bekötött szemmel állna egy baseballpályán, az ütő játékos mögött található ketrecben, és úgy próbálná elkerülni a dobott labdákat. Ha a technológia lehetővé teszi, rövid időn belül már nem kell vakon várni a becsapódást, s időben meg lehet hozni a megfelelő döntést, hogy atomrakétával vagy távvezérelt űrhajóval térítsük el a fenyegető aszteroidákat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

2036-ban érkezik a Föld számára végzetes aszteroida?

Nem egészen 30 év múlva április 13-án megeshet, hogy a Föld lakói egy nagyon gyászos napra ébrednek fel. Bár csupán 1:45 000 az esély, hogy a becsapódás bekövetkezzen, a tudósok szerint az ENSZ-nek érdemes lenne megfontolni, milyen lépéseket tesz egy esetleges katasztrófa elhárítására.

MTI Tech

NASA: mégsem kerül veszélyes közelségbe az aszteroida

Téves a hír, hogy a NASA tévesen számította ki egy aszteroida és a Föld ütközésének esélyét, ám egy 13 éves német fiú helyesre javította - állítja az amerikai űrhajózási hivatal. "Továbbra is fenntartjuk, hogy számításaink helyesek" - jelentette ki a NASA szóvivője.

MTI Tech

Megközelítette a Földet egy nagyobb aszteroida

Elhaladt kedden a Föld mellett egy viszonylag jelentékeny nagyságú aszteroida, ám anélkül, hogy fennállt volna az összeütközés veszélye - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

Bari Máriusz Tech

Éveken belül valóság a nukleáris fúzió

Pár éven belül kikerülnek a laboratóriumokból a nukleáris fúzión alapuló megoldások, nyilatkozta nemrégi interjújában Wal van Lierop befektető, a Chrysalix Energy Venture Capitalist vezérigazgatója. Várakozásai szerint az energiacégek öt éven belül elkezdenek fúziós telepek építésében gondolkodni.

hvg.hu Tech

A NASA képes lenne követni a gyilkos aszteroidákat, de nem teszi

Az amerikai űrügynökség szakemberei szerint a szervezetnek rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök, hogy szinte az összes olyan aszteroidát kiszűrje, amelyek veszélyt jelenthetnek a Föld számára, azonban, mivel nincs megfelelő pénzügyi háttere, ezzel a feladatkörrel egyszerűen nem foglalkoznak.

BBC Tech

Kövessen Ön 50 ezer dollárért aszteroidát

Űrkutatók 50 ezer dollárt ajánlottak fel annak, aki a legjobb módszert dolgozza ki egy, a Földünkhöz közeledő aszteroida megjelölésére és mozgásának követésére.

MTI Tech

Veszélyes aszteroida közeledik

Egy aszteroida 2029-ben vészesen megközelíti a Földet, és hét évvel később az ütközés veszélye is fennáll, de elhárítható - mondta el hétfőn Moszkvában újságírók előtt Borisz Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia csillagászati intézetének vezetője kollégái számításaira hivatkozva.

Bari Máriusz Tech

Öt év múlva háztartásokba kerülhetnek a nukleáris reaktorok

A hordozható nukleáris reaktort csak el kell ásni, össze kell kötni egy gőzturbinával és öt évig elegendő energiát szolgáltat 25 ezer háztartásnak, nyilatkozta nemrégiben bejelentett termékéről a Hyperion Power Generation.

MTI Tech

Holdtávolságban elszáguldó aszteroida

Aszteroidával találkozott vasárnapról hétfőre virradóra a Föld, de mint a csillagászok közölték, nem fenyegetett ütközés lehetősége. A 2004 XP14 elnevezésű égi vándor mintegy 433 ezer kilométerrel "elvétette" bolygónkat, ez valamivel nagyobb távolság, mint amennyire a Hold kering.

MTI/hvg.hu Tech

Kiszámították a becsapódó aszteroidák lehetséges pusztítását

Amerikai mérnökfizikusok számításai szerint a tengerbe csapódó aszteroidák nagyobb kárt okoznak, mint a szárazföldbe ütközők, s a 2004-es ázsiai cunamihoz hasonló pusztítással járó kisebb becsapódások átlagosan 6000 évente fordulnak elő.

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Megbénult a vonatközlekedés Hegyeshalomnál

Megbénult a vonatközlekedés Hegyeshalomnál

Jó hír jött a fellőtt magyar zsebműholdakról

Jó hír jött a fellőtt magyar zsebműholdakról

Civilek által is látogatható űrközpontot hoz létre Ausztrália

Civilek által is látogatható űrközpontot hoz létre Ausztrália

Megértette a kormány, mi kell a mai fiataloknak: országos vetélkedő a hazafias értékekről

Megértette a kormány, mi kell a mai fiataloknak: országos vetélkedő a hazafias értékekről