szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A dolog nagy előnye lehet például, hogy így kedvenc alkalmazásunkban dolgozhatunk, de ha...

A dolog nagy előnye lehet például, hogy így kedvenc alkalmazásunkban dolgozhatunk, de ha távolra kerülünk, bármilyen internetes kapcsolattal és böngészővel ellátott gépen megtekinthetjük azokat a bejegyzéseket, amelyeket otthon rögzítettünk, s természetesen az újonnan felvett megbeszélések időpontjai is ott várnak majd minket naptárprogramunkban, amikor hazaérünk. Sőt, ha megfelelően konfiguráljuk a naptárakat, akkor az asztali gépünk Outlookjában és a notebookunk Thunderbirdjében, vagy Macünk iCaljában egyaránt megjelenik minden bejegyzésünk, a közös pont pedig a Google online naptára lesz.
Lássuk, miként konfigurálhatjuk a legegyszerűbben az online naptárat a három legnépszerűbb naptáralkalmazással.

Outlook
Az első, amit tennünk kell, hogy letöltjük a Google ingyenes szinkronizáló szoftverét, a Google Calendar Sync-et.
A telepítést követően ez azonnal elindul, és választhatunk, hogy oda-vissza szinkronizálásra vágyunk, vagy elegendő, ha az Outlookos bejegyzések kerülnek a Google Calendarba, esetleg fordítva. Megadhatjuk még, hogy milyen gyakorisággal szinkronizáljon automatikusan a rendszer, és persze meg kell adnunk Google Accountunk adatait (ha van Gmail elérésünk, akkor azt). Gyakorlatilag ennyi. Nem mondató, hogy ez egy túlbonyolított feladat.

Létrejött a kapcsolat az Outlook és a Google Calendar között

A program megbújik a Tálca többi ikonja között, így bármikor elérhetjük a beállítási panelt, illetve azonnali szinkronizálást is könnyedén kérhetünk.

Mozilla Sunbird, Thunderbird
A Mozilla Sunbird esetében a dolog egyértelmű, hiszen naptáralkalmazásról van szó. A Thunderbird úgy kerül a képbe, hogy a Lightning elnevezésű kiegészítővel belőle is készíthetünk az Outlookhoz hasonló „levelező és naptár egyben” alkalmazást, ahogyan azt korábbi cikkünkben bemutattuk.
Mivel a Sunbird és a Lightning gyakorlatilag azonos tőről fakad, a beállítások is azonosak.
Tegyük fel, hogy nekünk egy naptárfunkciókkal bővített Thunderbirdünk van.

Thunderbird és Google Calendar összehangolás

Töltsük le a Provider for Google Calendar kiegészítőt, és a beépülő moduloknál megszokott módon telepítsük a Thunderbirdbe (Eszközök/Kiegészítők menüpont, ott a Kiterjesztések opció, majd a Telepítés gomb).
Most válasszuk ki a Naptár modult a Thunderbirdben, majd készítsünk egy új naptárat a Fájl/Új/Naptár... menüpontra kattintva. A megjelenő varázslóban válasszuk a Hálózaton opciót, majd kattintsunk a Tovább gombra, a varázsló a következő ablakában pedig a Google Calendar gombot.
Most a böngészőben nyissuk meg a Google Calendart, lépjünk be, és kattintsunk a Naptárak kezelése linkre (vagy a Beállítások linkre és ott Naptárak fülre).
Kattintsunk rá arra a naptárra, amelyet szinkronizálni szeretnénk. A megjelenő oldalon találunk egy Magán URL-cím részt. Itt kattintsunk az XML gombra. Másoljuk a vágólapra a felugró ablakban megjelenő URL címet, majd illesszük be a Thunderbird varázslójában a Hely mezőbe. Kattintsunk a varázslóban a Tovább gombra (a Google Calendart közben bezárhatjuk böngészőstül, már nem lesz rá szükségünk).
A varázsló most bekéri Google Accountunk adatait, majd adhatunk nevet és választhatunk színt új naptárunknak.
Ezzel gyakorlatilag el is készültünk, mostantól akár a Google Calendarba, akár a Thunderbird naptárába vagy a Sunbirdbe írunk be új bejegyzést, vagy módosítunk valamit, az automatikusan megjelenik a másikban is.

Windows Calendar (Vista)
A dolog hasonlóan működik a Vista saját naptár programjával, a Windows Calendarral is. Ott az Előfizetés gombra kattintva „iratkozhatunk fel” a Google naptárának szinkronizálására. Az ehhez szükséges URL címet ugyanúgy kell megadni, mint a Thunderbird esetében (de ekkor az XML helyett az iCal gombra kattintsunk a lap alján).

Előfizetés egy naptárra a Vista levelezőjében

Az „egyetlen” gond, hogy a Windows Calendar esetében ilyenkor csak olvasni tudjuk a Google naptár tartalmát, a másik irányba a dolog nem működik.

iCal
Macen, az OS X saját naptárprogramjával viszont gond nélkül megoldható a kétirányú kapcsolat. Ehhez csak kattintsunk az iCal/Preferences menüpontra és ott az Accounts opcióra.
Kattintsunk a „+” gombra, majd a megjelenő lapon adjunk nevet az elérésnek, illetve adjuk meg a Google Account nevünket és jelszavunkat.

Az iCal beállításai

A Server options részben adjuk meg URL-nek a következőt:
https://www.google.com/calendar/dav/[email protected]/user
Természetesen az [email protected] helyett a saját gmail azonosítónkat kell megadnunk.
Ha nincs szükségünk kétirányú kapcsolatra az iCal és a Google Calendar között, csak látni szeretnénk online naptárunk bejegyzéseit az iCalban, akkor nem kell a fenti CalDAV accountot sem létrehoznunk. A böngészőben a Google Calendar Naptárak kezelése linkjére kattintva és ott a megfelelő naptárat kiválasztva, a lap alján a Magán URL-cím résznél találunk egy iCal gombot, amelyre kattintva hozzáférhetünk a szükséges linkhez. Ezt az iCal Calendar/Subscribe menüpontjában megadva, pillanatok alatt hozzáférhetünk egy read-only naptárhoz az iCalban.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!