szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA pótlólagos források hiánya és műszaki problémák miatt letett arról a tervről, hogy 2013-ig lecserélje az elavult űrsiklókat az új fejlesztésű űreszközökkel - közölték illetékesek.

Az Orion látványterve. Indulás 2014-ben.
© BBC
A NASA azt remélte, hogy legkorábban 2013 szeptemberében már az Orion nevű új űreszközökkel juttathatja el asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), azaz jóval az eredetileg tervezett időpont, 2015 márciusa előtt.

Bezárult előttünk az Orion-program gyorsításának lehetősége - mondta Jeff Hanley programigazgató a NASA houstoni űrközpontjában tartott telefonos sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államoknak a jelenlegi űrrepülőgép-flotta leállítása - 2010 - és az új Orionok üzembe helyezése között nem áll majd a rendelkezésére űrhajó. Oroszország közreműködését tervezi kérni az amerikai űrhajósoknak az ISS-re való eljuttatásához, illetve a teherszállításhoz magánvállalatok szolgáltatásait kívánja igénybe venni.

A NASA most azzal számol, hogy az első Orion 2014 szeptemberében indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Számítógépes animáció az űrsiklókat leváltó rakétáról - videó

A NASA által kiadott számítógépes animáción látható, ahogy az Ares nevű hordozórakéta elindul, az atmoszféra legfelső rétegében leválik az első fázisú üzemanyagtartály, amely ejtőernyők segítségével visszajut a Föld felszínére, így ismét felhasználhatóvá válik.

hvg.hu Tech

Legénységgel együtt robbanthatják az űrsiklókat vészhelyzetben

Ahányszor a levegőbe emelkedik egy űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontból, egy repülésirányító feszülten figyeli az eseményeket. Az ő feladata ugyanis, hogy megsemmisítse a járművet, a fedélzetén tartózkodókkal együtt, ha olyan helyzet áll elő, hogy a meghibásodott űrrepülő a polgári lakosságot fenyegeti.

hvg.hu Tech

Még 17 űrsikló-küldetést tervez a NASA

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy héthónapos kihagyás után idén májusban újabb űrsikló indul a világűrbe az Alpha nemzetközi űrállomásra.

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára