szerző:
techline.hu

Ezek a kis szoftverek ugyanis minden tevékenységünket megjegyzik, tudják, hogy mennyi ideig...

Ezek a kis szoftverek ugyanis minden tevékenységünket megjegyzik, tudják, hogy mennyi ideig használtuk a programokat, s azt is tárolják, hogy hány percet töltöttünk el az egyes site-okon. Igaz, a többségük használatához jelszóra van szükség, de ez azért nem változtat azon a tényen, hogy mégiscsak figyelik és rögzítik számítógépezési szokásainkat. Akit viszont ez nem zavar, az remek eszközökre talál bennük, hiszen végre feketén-fehéren kiderül, mivel is telik el oly gyorsan az idő a PC előtt ülve.

RescueTime
Windowsra, Mac-re, Linuxra egyaránt elérhető a RescueTime (letölthető innen: http://www.rescuetime.com), amely számos érdekes szolgáltatást kínál. Amellett ugyanis, hogy figyeli és feljegyzi a különféle programokkal és weboldalakon töltött időt, lehetőséget kínál különféle riasztások beállítására. Ha például fontos, határidős munkánk van, és nem szeretnénk közben fél óránál többet eltölteni kedvenc site-unkon, akkor elég ezt tudatni az online programmal, amely a jelzett idő letelte után figyelmeztető e-mailt küld számunkra. Ugyancsak e-mailben kérhetünk heti összegzést ténykedésünkről: tényleg hasznos segítség, ha tudni akarjuk, miért is nem haladunk olyan jól munkánkkal, mint ahogy szeretnénk (mondjuk mert közben órákat töltöttünk a Facebookon, a Youtube-on, illetve vadul Skype-oltunk stb.)
A RescueTime letöltéséhez egy gyors regisztrációra van szükség (öt felhasználóig ingyenes a program), majd egy ellenőrző e-mail megerősítése után vehetjük birtokba a programot.

A regisztrációt követő első lépés

A telepítés egyszerű: egy varázsló vezet végig a szükséges lépéseken. Ha végeztünk, azonnal megjelenik egy ablak, amely tudatja, hogy nem egész 1 óra múlva már megtekinthetjük saját, természetesen jelszóval védett, statisztikánkat az alkalmazás weboldalán.
A RescueTime ikonja leül a Tálcára, s ha ezek után bármikor kíváncsiak vagyunk arra, mivel is töltöttük az időt, csak kattintsunk rá duplán, s már láthatjuk is az alkalmazás „dashboardját”. Itt azután napokra lebontva, diagramokon, vagy ha úgy jobban tetszik, listába szedve láthatjuk, hogy milyen programokkal, mennyi időt töltöttünk, mi több, a program akár kategóriákba is rendezi elfoglaltságunk tárgyait.

Hírek, illetve blogok olvasásával ment el a legtöbb idő

Wakoopa
Vegyítsd össze a netes időmenedzselést a közösségi oldalak sajátosságaival, s máris itt az eredmény, a Wakoopa (letölthető innen:  http://wakoopa.com). Az alkalmazás használatához is szükség van egy ingyenes regisztrációra (felhasználónév, jelszó, e-mail cím), majd egy kis figyelőprogramot (a Wakoopa Trackert) kell telepíteni a gépünkre (amely windowsos és Mac-es verzióban egyaránt elérhető).

Hamarosan linuxos verzióban is letölthetjük a Wakoopa Trackert

A telepítés itt még egyszerűbb, mint a RescueTime esetében. Ha elkészültünk, a Wakoopa is leül a Tálcára, és csendben figyeli, mit is művelünk a gépen. Ha duplán kattintunk rá, felkerülünk a Wakoopa weboldalán a saját „fiókunkba”, ahol láthatjuk, mivel, mennyi ideig foglalkoztunk, napi, heti, sőt akár havi statisztikákkal kiegészítve.

A program azt is mutatja, milyen alkalmazások futnak a háttérben

Ami pedig a közösségi vonásokat illeti: az online alkalmazás segítségével elkészülhet saját szoftverprofilunk, amelyet megoszthatunk a neten, s megtalálhatjuk hasonló érdeklődési társainkat, legyenek bárhol is a világon.

ThumbStrips
A ThumbStrips nevű Firefox kiegészítő (letölthető innen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5045) netezési szokásainkat vizualizálja, mégpedig úgy, hogy filmszalag formájában jeleníti meg az Előzményeket. Telepítés és egy Firefox újraindítás után felkerül az ikonja az URL beviteli mező elé, s ettől kezdve árgus szemekkel figyeli a háttérből, milyen weboldalakat látogatunk meg, s mindegyikről pillanatképet készít. Ha rákattintunk az ikonjára, megjelennek ezek a felvételek, s az is, hogy hány perccel ezelőtt jártunk ott.

Nem marad titokban, hol jártunk

Ha bármelyik kis kockára kattintunk, fellépünk a szóban forgó weboldalra; vitathatatlanul egyszerűbb így navigálni a már felkeresett site-ok között, mint az Előzményekkel. A ThumbStrips filmszalagján egyébként számos jellemzőt testre szabhatunk (például beállíthatjuk, hogy milyen időközönként kerüljön sor pillanatkép készítésére), ráadásul blokkolhatunk is megadott weboldalakat (szülőknek hasznos szolgáltatás).
 
LeechBlock
S végül még egy Firefox kiegészítő azoknak, akik úgy érzik, nincs kellő akaraterejük ahhoz, hogy megállják, hogy ne töltsenek túl sok időt a közösségi vagy mondjuk a videomegosztó oldalakon. A LeechBlock (letölthető innen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4476) egy egészen egyszerű kis programocska, amely lehetőséget kínál arra, hogy meghatározzuk, milyen weboldalakat és mennyi ideig ne tudjunk meglátogatni.
És ha valakinek még ezek után sem menne olyan hatékonyan a munka, mint ahogyan azt szeretné, akkor elképzelhető, hogy mégsem ezekben a programokban kell keresnie a megoldást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata