szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormány számos új "nemhalálos" fegyvertechnológiát tesztel. A jövőben nemcsak könnygázspray, tézer vagy gumibot alkotná a rendőri arzenált, hanem kisteljesítményű lézer, ragadóháló vagy bűzbomba is, írja egy belügyminisztériumi jelentés kapcsán a Daily Mail.


A jelentés szerint hamarosan számos új nemhalálos fegyver válik majd elérhetővé, amelyekkel tűzfegyverek hiányában is le lehet szerelni a rendbontókat. A rendőrök ugyanis nem feltétlenül tudják műanyaglövedékkel megoldani az egyes szituációkat, a tézer és a könnygázspray pedig egészségügyi kockázatot jelenthet egyes emberek számára.

A jelentésben számos fegyvert részleteznek: a tömegoszlatásra alkalmas újszerű bűzbombákat, illetve a 10 méteres hatótávban alkalmazható bénító-ragasztó hab, ez utóbbi azonban igen fulladásveszélyes, ha szájba kerül. Ennél valamivel jobban alkalmazható a ragadóháló, amelyet az ehhez gyártott különleges fegyverből kell kilőni - ezt irritációt okozó vegyianyagokkal, illetve elektromos bénítófelszereléssel is lehet kombinálni. A legígéretesebbnek a kisteljesítményű lézerek tűnnek, amik a bőr külső rétegeit égetik, de permanens sérülést nem okoznak - a jelentés szerint ezek a legjobbak az erőszakos elemek lefegyverzésére, bár sajnos túlságosan drágák.

Míg a brit rendőrtiszti egylet tagjai úgy vélik, felhasználható felszerelésről ír a jelentés, a Daily Mail által megkérdezett rendőrtisztek hangos nemtetszésüket fejezték ki az új fegyverekről. Sokan úgy vélték, túl sok felszerelést kellene magukkal hordaniuk, illetve nem lenne idejük elvégezni mindazon tréninget, ami szükséges lenne a szakszerű használathoz - egy rendőr véleménye szerint már így is túl sok nemhalálos lehetősége van a rendfenntartó szerveknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati