szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy új, az eddigieknél olcsóbb eljárást dolgozott ki műanyaghulladék olajjá történő visszaalakítására egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállakozás.

Két évvel ezelőtt, amikor Bangkok Szamut Prakan körzetének vezetői felkérték a Professional Waste Technology (PWT) nevű céget, hogy segítsen hulladékgondjaik enyhítésében, senki sem gondolta volna, hogy nagyszerű új technológia fog születni. A cég szakemberei ismerték ugyan a pirolízis folyamatát, amellyel a műanyag ismét olajjá konvertálható, de az európai technológiát túlságosan drágának tartották. A szárazdesztillációnak is nevezett módszer lényege, hogy a műanyag gyártásának folyamatát megfordítva ismét olaj keletkezik.

Két évi fejlesztési munka eredményeként sikerült egy, az eddiginél olcsóbb ipari méretű eljárást kidolgozni. Délkelet-Ázsia egyetlen ilyen olajelőállító üzeme ez év májusában indult el. Naponta 10 ezer tonna műanyagot képes feldolgozni és ezzel 6-8000 liter jó minőségű olajat, illetve olajszármazékot előállítani. Egyes melléktermékek - mint például a folyékony gáz - energiaforrásként hasznosíthatók, míg a keletkezett hamu a beton-, illetve gumigyártásban lel felhasználást.

"Technológiánk mindössze 40 millió bahtba (197 millió forintba) kerül" - mondta Szomcsai Lertwiszettherakul, a PWT elnökhelyettese a Bangkok Post napilapnak. "Ezzel szemben a külföldi eljárás ára 200 és 400 millió baht (kb. 950 millió - 1,9 milliárd forint) között mozog. Mindemellett a miénknek kisebb az energiaigénye is"

Thaiföldön naponta 42 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 40 százaléka egyedül Bangkokban és környékén. A szemét 85 százaléka hasznosítatlanul szeméttelepekre kerül és csak 15 százalékát dolgozzák fel vagy égetik el. Szakértők reményei szerint az új eljárás segíteni fog ennek az aránynak a javításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Bioműanyagot termel egy baktériumfajta

Polihidroxibutirát - vagyis PHB - a neve annak az anyagnak, amely a természetben is előfordul, és a jövőben egyes, ma használatos műanyagok helyére léphet, különösen mivel nedvesség hatására széndioxidra és vízre bomlik el.

ATV Tech

Számítógép műanyagból: a zöld megoldás

Az informatika és az elektronika világába hozhat forradalmi változást a szilícium helyett műanyag alapú áramkör. A környezet kímélése mellett, a műanyaglapkák számos új felhasználási lehetőséget is hordoznak.

MTI Tech

Jön a természetes műanyag

Polihidroxibutirát - vagyis PHB - a neve annak az anyagnak, amely a természetben is előfordul, és a jövőben egyes, ma használatos műanyagok helyére léphet, különösen mivel nedvesség hatására széndioxidra és vízre bomlik el.

BBC Tech

Tömegeket menthet meg a műanyag vér

Sikerült mesterséges műanyag vért készítenie kutatóknak, mely reményeik szerint vészhelyzetben alkalmas pótlására, amíg a megfelelő donorvér meg nem érkezik.

MTI Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

MTI Gazdaság

Műanyaghulladékból fűtőolajat gyártanak Veresegyházon

A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt. saját fejlesztésű technológiájával megkezdte a műanyag hulladékból előállított fűtőolaj kísérleti termelését, és a hulladékhasznosítási engedély kézhezvétele után, várhatóan szeptembertől indulhat az ipari méretű próbaüzem – közölte Csaba Balázs, az RFV befektetési kapcsolattartója.

Videó: Kiadta a stúdió a Mortal Kombat-film első 7 percét

Videó: Kiadta a stúdió a Mortal Kombat-film első 7 percét

Óriási a baj Indiában, egyetlen nap alatt 314 ezer fertőzöttet jelentettek

Óriási a baj Indiában, egyetlen nap alatt 314 ezer fertőzöttet jelentettek

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait