szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrügynökség a jövő küldetéseit szem előtt tartva, már azok energiaellátásáról szeretne gondoskodni. Ezt egy felszín alatti nukleáris reaktor segítségével oldanák meg, amelynek jelenleg

A NASA weboldalán megjelent közlemény szerint a mérnökök először egy nukleáris maghasadáson alapuló megoldás körülményeit vizsgálják, s terveikben szerepel egy hasonlóan hatékony, nem-nukleáris erőforrás kifejlesztése is.

A Holdra tervezett reaktor teljesítménye 40 kilowatt körül lenne, amely nagyjából nyolc földi háztartás szükségleteinek ellátását tenné lehetővé. A reaktorban széthasított uránatomok energiáját hővé, majd elektromos energiává alakítaná. Ez a rendszer megfelelő választás a Hold felszínének zord körülményeihez, mivel működéséhez nincs szükség a Nap fényére.

„További célunk, hogy egy olyan technológiai bemutató eszközt készítsünk, amelyben az összes, maghasadás elvén működő áramforrás összes komponens megtalálható, s ezekkel olyan kutatásokat folytatnánk egy földi laboratóriumban, amely akár nem-nukleáris formában is működőképesek” – fejtette ki Lee Mason a Nasa Glenn Center nevű kutatóközpontjának vezetője. „Hosszútávú tervünk, hogy a következő évtized elejére előálljunk a megfelelő technológiai feltételekkel, amikor a NASA döntést hoz a Hold felszínén bevetésre kerülő áramforrásokról.”

A Glenn központtal nemrégiben vette fel a kapcsolatot a Hold-misszió küldetéséért felelős NASA-részleg, s megbízást adtak nekik, hogy készítsék el egy olyan energia-átalakító rendszer terveit, amelyek hasznosítani tudják a reaktorban felszabaduló energiát

Az első változatot az ohiói Sunpower Inc. Dolgozta ki, amely két, ellentétes dugattyú-rendszerrel működő motor terveit mutatták be, amelyek összesen 12 kilowatt hasznosítására képesek. A másodikat a coloradói Barber Nichols Inc. Készítette, amely egy nagysebességű turbinát és egy kompresszort köt össze egy generátorral.

„Az energiaátalakító-rendszerek fejlesztése és tesztelése kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy demonstráljuk a maghasadáson alapuló technológia életképességét, s költséghatékony megoldást szállítsunk a NASA Hold-, s remélhetőleg Mars-projektjéhez” – tette hozzá Don Palac, a Glenn Kutatóközpont fejlesztéseinek vezetője.

Az egy éves tervezési és elemzési fázis után kiválasztják, hogy melyik változatot használják majd a készülő prototípusban. Amint ez megvan, a Glenn űrszimulációs laborjában összeszerelik az eszközt, s felmérik, hogy mennyire bírja a megpróbáltatásokat.

A közlemény szerint a Holdon használt atomreaktor egészen más lesz, mint földi változatai. Először is, nincs szükség hatalmas hűtőtornyokra, s az egész reaktor körülbelül akkora lesz, mint egy papírkosár. Igaz ugyan, hogy jóval kevesebb energiát is termel, ez azonban bőségesen elég lesz egy holdbázis ellátására. A rendszer tesztjét 2012-ben szeretnék megkezdeni a Glenn központban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Készül a Holdon használható GPS

A NASA több mint egymillió dollárt költ egy olyan navigációs rendszer kifejlesztésére, amelynek segítségével a 2020-as Hold-misszió során tájékozódhatnak majd az űrhajósok a Föld kísérőjének felszínén.

Bari Máriusz Tech

A Holdon nincs bázisunk, a gyerekeinket elhülyítik

A nyugati társadalom egyre jobban öregszik, így könnyebben fogadjuk el a test- és agybeültetéseket. Gyermekeink robothörcsögökkel játszanak majd, amik éjszaka helyettük raknak rendet a lakásban. A lányok és asszonyok kaméleonsminket hordanak majd. Amibe eddig érdemes volt befektetni, az elveszíti az értelmét. Brit futurológusok beszélnek az elkövetkező tíz évről.

MTI Tech

A Hold és a Föld egy égitestet alkotott?

A Holdon talált víz arra utal, hogy a Föld és kísérő égiteste egykoron egységet alkotott - legalábbis erre következtetnek amerikai kutatók a holdkőzetek víztartalmának vizsgálata alapján.

MTI Tech

A NASA vezetője borúlátó a Hold-programot illetően

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetője borúlátó az amerikai Hold-program jövőjét illetőn; attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől.

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél