szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meglátogatta a Google londoni központját és feltöltött egy videót a YouTube-ra csütörtökön II. Erzsébet, az első brit uralkodó, aki e-mailezik, sms-ezik és van saját honlapja.

A jeles eseményre készített logó
© Google
Az uralkodói vizit alkalmából a Google a kereső brit oldalán (www.google.co.uk) tisztelgett II. Erzsébet előtt; a cég logójában a második g betű helyett az uralkodó profilja látható, az e betű fölé pedig a brit korona került.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg megtekintett egy bemutatót a kaliforniai informatikai óriás által kifejlesztett technológiáról. A pár ezután iskolás gyerekekkel találkozott, akik díjat nyertek a Google logópályázatán, majd a YouTube videomegosztó portál néhány felhasználójával beszélgettek.

II. Erzsébet végül saját kezűleg feltöltött egy videót az udvar hivatalos YouTube-csatornájára. A felvétel 1969-ben készült a Buckingham-palotában egy fogadáson, amelyet brit olimpikonok tiszteletére adott az uralkodó.

A Google-vizit után a királyi pár következő programja is egy fogadás volt a Buckingham-palotában az idei nyári olimpia brit hőseinek tiszteletére.

A brit királyi ház YouTube-csatornája 2007 decemberében indult az uralkodó karácsonyi üzenetével. A csatornán korábban nem, vagy csak ritkán látott felvételek is láthatók a királynő és a királyi család életének különböző epizódjairól. Felkerült például egy eddig soha nem publikált némafilm-részlet az uralkodó édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak 1923-as esküvőjéről, valamint egy amatőr felvétel a VI. György királyt - a királynő 1952-ben elhunyt édesapját - gyászoló tömegről.

A korszerű technika iránt hagyományosan érdeklődő II. Erzsébet - aki a II. világháború idején, még hercegnőnként autószerelői képesítést szerzett és a brit hadsereg teherautóit javította - éppen ötven évvel azután hódította meg az internetet, hogy hagyományos karácsonyi beszédét először közvetítette a BBC televízió. A 82 éves uralkodó 2003-ban küldte első sms-ét - a címzett egyik unokája, Harry herceg volt -, és 2005-ben vásárolta meg első iPod-ját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

Az angol királynő buliján jártunk

Az angol királyi család minden nyáron kerti partit rendez a Buckingham Palotában. Szerkesztőségünk egyik tagját az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett az eseményen. A tea, sütik és még több tea mellett álldogálókat tiszteletreméltó állóképességgel köszöntötte Erzsébet királynő.

138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította