szerző:
MTI

Elsöprő sikert aratott az első muzulmán mobil Indonéziában. A készülék imára szólít, tanulmányozható benne a Korán, egyszóval igazi sláger a piacon, kedvező üzletnek ígérkezik.

Minden reggel, amikor az éjszaka sötétjét felváltja a hajnal világossága, a mobiltelefon, úgy, ahogy azt a Korán megköveteli, jelzi az öt közül az első ima idejét. A készülék dallama hűen utánozza az indonéz mecsetekben hagyományosan használt, imára hívó dob hangját, azután egy rövid, vallásos jellegű, szintén hagyományos ének hallható.

A telefont az augusztus utolsó hetében elkezdődött Ramadán előestéjén dobták piacra, azóta százezer darabot adtak el belőle a legnépesebb muzulmán országban, naponta átlagosan kétezret, és az év végéig 300 ezer darab eladására számítanak.

"Minket is meglepett a siker" - mondta az EFE-nek Ridzki Kramadibrata, a második legnagyobb indonéz telefontársaság, a Bakrie Telecom marketing-, termelési és ügyfélkapcsolati vezetője.

A Hidayah (isteni megvilágosodás) elnevezésű készüléken on-line tanulmányozható a Korán arabul és indonézül is - a szolgáltatás kétezer rúpiába (20 dollárcentbe) kerül hetente.

A telefonon iszlám dallamok és háttérképek is letölthetőek. A készülék ára versenyképes, 299 ezer rúpia - 30 dollárnak felel meg -, ami stratégiai jelentőségű a csekély vásárlóerővel rendelkező indonéz lakosság körében, tekintettel a telefon ágazat robbanására és az állandó árversenyre.

Ridzki Kramadibrata megjegyezte, hogy a muzulmán telefon piacra dobásának vallásos motívumai is vannak, és elmondta: eddig nem érkezett panasz a társasághoz amiatt, hogy az iszlámot kereskedelmi reklámként használták. "Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a vallás egyre fontosabb mai bonyolult világunkban" - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy ez az egyetlen telefon, amely rendelkezik a befolyásos, konzervatív Indonéz Ulemák Tanácsának (MUI) ajánlásával.

Minden eladott mobil árából 10 ezer rúpiát - közel egy dollárt - jótékonysági célokra fordítanak, de a Bakrie Telecom azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mely szervezetek lesznek a kedvezményezettek. Annyi tudható azonban, hogy a jelöltek között szerepel a MUI neve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Digitális adóvevőt rejtenek a mobilok?

Előfizetéses díjcsomaggal rendelkező mobillhasználók számára indul új digitálisadóvevő-szolgáltatás Magyarországon. A push-to-talk (PTT) rendszer hazánkban új, ám az eredetileg finn fejlesztésű technikai motor mögött rejlő ötletet már 1993-ban tesztelték a gyakorlatban.

hvg.hu Tech

Mobilokra cserélik le a megfigyelő repülőgépeket

Gandalf néven fut a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos amerikai DARPA kutatóintézet legújabb projektje. Míg a különleges lehallgatási programmal kapcsolatos részleteket számos biztonsági besorolás védi, az intézet mégis hajlandó volt megosztani ezzel kapcsolatban pár részletet.

MTI Tech

Világméretű közösségépítés mobiltelefonokkal

A mobiltelefonok és a mobilinternet elterjedésével átalakulnak a közösségi viszonyok is. Újra kell gondolni a társadalmi érintkezés, viselkedés egyes normáit is. Ez az egyik legfontosabb témája a T-Mobile és a Magyar Tudományos Akadémia évek óta tartó nemzetközi kutatássorozatának, melynek idei konferenciája "Mobilkommunikáció és a közösségépítő hálózatok etikája" címmel csütörtökön kezdődött az MTA épületében.

Bari Máriusz Tech

Megjósolják jövőnket az új japán mobilok

Olyan technológián dolgozik az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, amely képes megjósolni összes következő lépésünket. A következő generációs telefonokban lévő szenzorok ugyanis képesek lesznek azonosítani azt, hogy mit is csinálunk éppen, ebből pedig messziremenő következtetéseket vonnak majd le.

hvg.hu Tech

Mobiltelefonjainkkal kereshetjük a radioaktív anyagokat

A drága és kevéssé hatékony radioaktivitást jelző detektorok helyet a szinte minden ember zsebében pihenő mobiltelefonokra bíznák a terroristák által bevetendő, sugárzó anyagot is tartalmazó robbanószerkezetek felderítését.

Tech

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató?

Négy éve lebegteti a hatóság, beléphet-e a magyar piacra a meglévő három mellé egy újabb mobilszolgáltató. A HVG értesülése szerint az ehhez szükséges frekvenciapályázat tervezete már elkészült.

hvg.hu Tech

Minden ötödik használt mobilon maradnak személyes adatok

A BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University közös kutatása kiderítette, hogy a használtan vásárolt kézi kommunikációs eszközök jelentős része tartalmaz bizalmas jellegű céges vagy személyi adatokat.

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak