szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több kutatás is folyik a mogyoróallergiával, az amerikai lakosság több mint egy százalékát érintő jelenséggel kapcsolatban. A University of Georgia egy kutatócsoportja most olyan génmódosított mogyorókat tesztel, amelyekből kivonták az allergiás reakciókat okozó molekulákat.


Peggy Ozias-Akins és kutatócsoportja génmanipulációs módszerekkel állított elő egy különleges hipoallergén mogyorótípust, amelyből kivonták azt a tizenegy molekulát, amely a legtöbb mogyoróallergiás reakciót okozza. Az ilyen mogyorók sokkal kisebb eséllyel váltanak ki allergiát, ugyanis egyes fehérjék sokkal súlyosabb reakciókat képesek okozni, mint mások.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben közölt tanulmány szerint a kutatók egy egyedi DNS-szekvenciát "lőttek át" a mogyorócserjébe, aminek következtében hajtű alakú RNS-molekulák kezdtek el megjelenni a növényekben - ezek a molekulák blokkolták le az allergiát okozó fehérjék legyártódását.

A növények íze nem változik meg, rendesen fejlődnek és képesek ellenállni a penésznek is, ez azonban a kutatások jelenlegi szintjén nem elégíti ki az amerikai kutatókat. Ozias-Akins szerint ugyanis annyi allergiát okozó fehérje található a mogyoróban, hogy a teljességgel allergiamentes mogyoró nem realisztikus elképzelés. A szükséges gének eltávolításával mindenesetre sokkal ritkábbá lehet tenni egyes ételallergiákat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!