szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két brit kutató szerint bolygónk akkor is tovább melegedhet, ha jelentősen csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

A szélerőmű lenne a legjobb
megoldás, ám a nagy kiterjedésű
farmok befolyásolhatják az időjárást
© sxc.hu
A New Scientist értesülései szerint Nick Cowern és Chihak Ahn, a Newcastle University mérnöki karának kutatói szerint az emberiség energiafelhasználásának következtében még az optimista forgatókönyv esetén is folytatódhat a globális felmelegedés.

Vizsgálatához a két szakember többek között James Hansennek, a New York-i Goddard Institute of Space Studies kutatójának tanulmányát vette alapul. Eszerint a következő 40 év során jelentősen csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, s így a jelenlegi, felmelegedést okozó hatások 2050-re csökkenni kezdenek, a klíma stabilizálódik.

Cowern és Ahn szerint azonban nem biztos, hogy ez bekövetkezik. Az energia ugyanis, amit megtermelünk és felhasználunk, végső soron hő formájában a környezetbe kerül. Ez a hatás ma még szinte elenyésző, ám a kutatók szerint az előttünk álló évszázad során megnőhet a jelentősége.

Számításaik szerint, ha a globális energiahasználat évente egy százalékkal növekszik – ami kisebb mértékű gyarapodást feltételez, mint a közelmúltban – 2100-ra a szétszóródó hő mennyisége annyi lehet, ami semlegesíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

A két szakember szerint ennek tudatában kell megtervezni az emberiség energiaellátását, különös tekintettel a felhasznált energiaforrásokra. A nukleáris energia Cowern és Ahn szerint ebből a szempontból a legkevésbé alkalmas, ugyanis rengeteg, egyébként kötött állapotban lévő energiát szabadít fel. A napenergia jobb megoldás, mivel olyan sugárzást használ fel, amely amúgy is melegítené a Földet. Igaz, mint a két kutató rámutatott, a jelenlegi napelem-cellák több energiát vesznek fel, mint amit hasznosítanak, így melegítik a környezetüket. Erre lehet megoldás az olyan cellák kifejlesztése, amelyek csak a legtöbb energiát hordozó sugarakat nyelik el, a többit visszaverik.

Jelenleg a legtisztább és a fenti szempontból legkevésbé aggályos energiaforrásnak a szél és a hullámok energiája számít, mivel ezek olyan folyamatokat használnak ki, amelyek amúgy is jelen vannak a Földön, ráadásul mindezt anélkül teszik, hogy komolyan befolyásolnák az energia áramlását. Igaz, a nagy kiterjedésű szélfarmok befolyásolhatják az időjárást.

Jonathan Gregory, a University of Reading klímakutatója logikusnak nevezte Cowern és Ahn érvelését. „Az emberek által a környezetbe sugárzott energia mértéke jelenleg elenyésző, más tényezőkkel összehasonlítva, de nem nehéz elképzelni, hogy ennek mértéke jelentősen növekedjen” – tette hozzá. „Ennek ellenére fel kell tenni a kérdést: vajon képesek leszünk-e valaha is ennyi energia termelésére?”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Úszó város a klímaváltozás elől menekülőknek

Több tízezer ember befogadására alkalmas úszó várost tervezett egy belga építész. A vízililiomra emlékeztető mesterséges szigeteket elsősorban azoknak szánják, akiknek a globális felmelegedés következtében emelkedő tengerszint miatt el kell majd hagyni otthonaikat. A tengeri városok teljesen önfenntartóak lesznek.

hvg.hu Tech

Megjósolja a klímaváltozást egy új műhold

Egy új fejlesztésű szatellit a Föld gravitációs mezejének változásain keresztül ki tudja majd számolni, hogy milyen jellegű változások várhatóak a bolygó hőháztartásában.

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda