szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hirtelen szívhalál után kísérleti állatokat csaknem fél óra múlva is sikerült túlnyomásos oxigénkamrában újraéleszteni. A rendkívüli eredményről a kutatók a Resuscitation szakfolyóiratban számoltak be.

Az Amerikai Szív Szövetség statisztikái szerint hirtelen szívhalál esetén az újraélesztést perceken belül el kell kezdeni a mellkas percenként százszor történő, erélyes nyomásával. A késlekedés élet-halál kérdése: akár négy perces várakozás után indítva az újraélesztést az esély mind rosszabb. Szívmegállás után minden elvesztett perc tíz százalékkal rontja az újraélesztés esélyét.

Keith Van Meter és munkacsoportja disznókon végezte azt a kísérletet, melyben az állatok szívműködését megállították. Azért dolgoztak sertéseken, mert a szív- és a vérkeringés szempontjából ez az állat hasonlít legjobban az ember keringési viszonyaihoz. Az életüket hirtelen halállal befejező állatokat 25 perc után kezdték újraéleszteni.

Arra vonatkozólag már voltak megfigyelések, hogy erősen lehűtött élőlények hosszabb késés után is újraéleszthetők, de szobahőmérsékleten néhány perc múlva már nincs remény. A kísérleti állatok egyik csoportját megpróbálták életre kelteni korszerű lélegeztetéssel, a mellkas nyomogatásával, de teljesen eredménytelenül.

A másik csoportot halála után 25 perccel túlnyomásos oxigénkamrába helyezték és ott végezték az újraélesztést. A sok oxigénnel, nagy nyomáson lélegeztetett állatok kétharmada túlélte a csaknem félórás szívhalált, míg a szobalevegőn, vagy kevés oxigénben újraélesztett sertések közül valamennyi jóvátehetetlenül elpusztult.

Az állatkísérlet eredménye azért rendkívüli, mert az orvosi szakirodalom szerint bizonyítottan 16 perc volt a leghosszabb időtartam, amikor hirtelen szívhalállal életét befejező embert még sikerült újraéleszteni. Gyógyintézetekben ma már sok helyen létezik túlnyomásos oxigénnel működő műtő vagy kezelő kamra. Az ott bekövetkező, ilyen tragédia esetén még lehet esély a magas nyomású oxigén alkalmazásával.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy ez az eredmény nem ellenkezik azzal a jelenlegi irányelvvel, hogy emberi hirtelen szívhalál esetén, az elsősegély során lélegeztetni nem szükséges, csak a szívműködést kell a szívmegállást követően a mellkas nyomogatásával pótolni, amíg a szaksegítség megérkezik, folytatja a szívmasszázst és megfelelő lélegeztetést biztosít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Hirtelen halálból újraélesztéskor csak a mellkast nyomjuk

Amióta nem vesztegetnek időt a lélegeztetéssel, hanem csak a vérkeringést igyekeznek pótolni a mellkas erélyes nyomogatásával, a korábbinál több embert sikerül visszahozni az életbe hirtelen szívhalálból. Egy svéd és egy japán vizsgálat eredményeit az Amerikai Szívszövetség kongresszusán ismertették.

MTI Plázs

A sikeresen újraélesztettek évekig tovább élnek

A hirtelen, váratlan szívhalálból újraélesztett emberek a következő öt esztendőben sikeres, békés életre számíthatnak - derült ki német és ausztráliai kutatók közös tanulmányából, melyet a Critical Care szakfolyóirat közölt.

hvg.hu Plázs

Új módszer a sikeres újraélesztéshez

Az Arizonai Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint az újraélesztés (CPR) legkorszerűbb módszerének alkalmazása lényegesen javítja a túlélési rátát azoknál a pácienseknél, akiket kórházon kívüli szívinfarktus ért.

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen